Social

#traian basescu prezidentiale #candidati prezidentiale alegeri #basescu tariceanu nastase

Presa de azi: Partidele cauta iepurasi de sacrificiu pentru vanatorul Basescu

Partidele cauta iepurasi de sacrificiu pentru vanatorul Basescu, titreaza Gandul in editia de marti. Pe cine vor trimite PSD si PNL sa concureze cu Traian Basescu la prezidentialele din acest an: pe Adrian Nastase sau pe Mircea Geoana, pe Calin Popescu Tariceanu sau pe Crin Antonescu?

Niciuna dintre cele doua formatiuni nu are o strategie, nu atat din calcule tinand de sansele candidatilor, ci din cauza jocurilor de putere din fiecare partid. De la PRM, Corneliu Vadim Tudor a anuntat, inca din decembrie 2008, ca va candida la presedintie, in timp ce primarul Bucurestiului, Sorin Oprescu, a dat un prim semnal ca s-ar putea arunca in lupta pentru Cotroceni.

Desi data ca sigura, candidatura lui Traian Basescu insusi sta sub semnul intrebarii, el avertizand PD-L ca nu e dispus sa cada odata cu un partid neperformant la guvernare.

Daca pana la finele anului trecut Adrian Nastase parea varianta cu cele mai mari sanse, alianta la guvernare PSD - PD-L i-a creat acestuia probleme de pozitionare publica din cauza dusmaniei vechi cu Traian Basescu.

In septembrie 2008, liderul pesedist anunta ca se simte "incurajat" sa candideze. Patru luni mai tarziu, el declara, intr-un interviu pentru "Gandul", ca are "mari rezerve" si ca nu vrea sa fie "iepurasul PSD" la prezidentiale.

Din Romania libera aflam ca Tariceanu si Antonescu se invita reciproc la Cotroceni. Lupta pentru suprematia in interiorul PNL deschide un nou front de confruntare intre Calin Popescu Tariceanu si Crin Antonescu: candidatura la presedintia tarii.

Insa nici unul dintre cei doi lideri nu se grabeste sa se inscrie intr-o astfel de cursa, avand in vedere consecintele pe care le-ar avea o infrangere in planul legitimitatii in partid.

Discutiile din PNL despre candidatura la presedintie au loc in contextul in care nu a fost inca transata problema organizarii unui congres al partidului. Surse liberale sustin ca Tariceanu ezita sa isi asume intrarea in cursa electorala impotriva lui Traian Basescu, intrucat o eventuala infrangere ar subrezi si mai mult pozitia sa in PNL, el fiind deja acuzat ca a jucat prost cartea intrarii la guvernare si ca s-a lasat influentat de linia Patriciu: ori guvern cu PSD si functia de premier, ori opozitie.

Argumentele invocate de apropiati ai lui Tariceanu pentru sacrificarea altcuiva in lupta pentru Cotroceni tin de faptul ca PNL ar avea nevoie de o personalitate care sa nu se identifice atat de mult cu imaginea partidului, astfel incat sa poata atrage alegatori din zona nehotaratilor sau a altor partide. In acest context, ei il indica drept favorit pe Crin Antonescu, adversarul lui Tariceanu pentru sefia partidului.

Or, fata de Tariceanu, Antonescu a luat un scor electoral mult mai mic in scrutinul parlamentar, iar o performanta slaba i-ar diminua sansele de a mai revendica presedintia PNL, mai cu seama daca un congres ar fi amanat pana in 2010, asa cum doreste Tariceanu.

Ziua scrie ca Liberalii isi masoara muschii in sondaje. Presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu face tot ce poate sa anihileze vocile celor care s-au rasculat impotriva sa si care din diverse motive ii cer socoteala pentru rezultatele proaste la alegerile parlamentare din noiembrie, sustine un vicepresedinte liberal.

Acesta pare a fi si motivul pentru care in partid se face un sondaj de opinie pentru a se masura sansele pe care le-ar putea avea un candidat liberal la prezidentiale. Conform unor surse din PNL sondajul de opinie contine trei nume liberale: Teodor Melescanu, Crin Antonescu si Calin Popescu Tariceanu.

"Cred ca PNL trebui sa stabileasca cat mai repede un candidat pentru Presedintie. Vom avea saptamana viitoare o sedinta a Delegatiei Permanente si vom discuta atunci inclusiv momentul in care vom stabili data unui congres, probabil extraordinar", a sustinut ieri Adrian Iorgulescu membru al Biroului Permanent al PNL.

Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, impins spre prezidentiale. Liderul PNL Adrian Iorgulescu a declarat, luni, ca varianta candidaturii presedintelui formatiunii, Calin Popescu Tariceanu, la alegerile prezidentiale este bine-venita, fiind in opinia sa cea mai buna solutie pentru PNL.

"Cred ca PNL trebui sa stabileasca cat de repede un candidat pentru Presedintie. Vom avea saptamana viitoare o sedinta a Delegatiei Permanente a partidului si vom discuta atunci inclusiv momentul in care vom stabili data unui congres, probabil extraordinar. In legatura cu nominalizarile, intr-adevar exista aceasta varianta, stiu ca sunt si alti colegi care poate ar putea sa intre intr-o asemenea competitie", a sustinut Iorgulescu.

Intrebat daca va sustine candidatura lui Tariceanu pentru prezidentiale, Iorgulescu a replicat: "Da!", refuzand insa sa dea publicitatii numele celorlalti potentiali candidati ai PNL. El a anuntat ca aceste decizii vor fi luate la un congres sau intr-o delegatie permanenta .

Jurnalul National noteaza ca PSD intra in febra prezidentialelor. Aflati intr-o pozitie ingrata din cauza prezentei intr-o coalitie nasita de Traian Basescu, social-democratii au inceput sa-si caute candidatul la Presedintia Romaniei.

Opiniile in partid sunt insa diferite. Unii cred ca cel mai potrivit sa intre in cursa pentru Cotroceni este Mircea Geoana, altii sustin in schimb ca Adrian Nastase este cel mai puternic contracandidat pentru Basescu.

Ion Iliescu este unul dintre social-democratii care considera ca Adrian Nastase ar reprezenta cel mai redutabil adversar al actualului sef al statului la alegerile prezidentiale. Asa si-a explicat luni presedintele de onoare al PSD de ce impotriva lui Nastase sunt lansate actiuni de discreditare, sustinand in acest sens ca solicitarea procurorului general adresata Parlamentului privind inceperea urmaririi penale a deputatului PSD este "cam suspecta".

"Vad ca se tot revine, si numai in momente ca acestea, cand situatia politica este asa cum este. Acest atac direct la adresa lui Nastase, cand ani de zile s-a vazut ca nu exista substanta in toata aceasta chestiune, este clar ca are o anumita tinta: discreditarea lui Nastase, care este cel mai puternic contracandidat al lui Basescu", a spus Iliescu, gasind "posibil" si scenariul lansat de presa germana , ca PSD l-ar sacrifica pe Nastase in schimbul ridicarii monitorizarii pe Justitie.

Evenimentul Zilei scrie ca Elena Udrea ii prezice candidatura lui Basescu. Ministrul Turismului , Elena Udrea, a lasat luni sa se inteleaga ca presedintele Traian Basescu va candida si in acest an la prezidentiale, in ciuda avertismentului recent transmis PD-L-ului de seful statului, ca inca se mai gandeste.

Intrebata daca o candidatura la presedintie ar intra in intentiile sale, fosta sefa a Cancelariei de la Cotroceni a negat indirect, motivand ca "tara are presedinte si va avea cu siguranta in urmatorii sase ani". "Acelasi", a precizat Udrea intr-o interventie la Pro TV.

Cea mai recenta marturisire a lui Basescu in privinta calculelor sale electorale a fost facuta pe 13 decembrie, la o reuniune informala a PD-L. Democrat-liberalii au fost luati pe nepregatite atunci de seful statului, care, intr-un discurs dur, i-a avertizat ca, daca "nu se trezesc" si nu reformeaza partidul, pot sa isi caute alt candidat la prezidentiale.

Vorbind despre criza, seful statului i-a pus in garda pe PD-L-isti, cu mesajul ca de performanta lor la guvernare va depinde si succesul sau in alegeri, nefiind dispus sa-si asume un esec.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea