Social

#colaborare partide #psd pdl parteneriat

Presa de azi: Fratia interesului

Nemultumitii din PSD+PC+PD-L ar putea schimba premierul, titreaza Gardianul, precizand ca parafarea "Parteneriatului pentru Romania" nu aduce linistea totala pe scena politica.

La doua saptamani de la alegeri, PSD si PD-L au incheiat intelegerea de guvernare, dar protocolul este sensibil din cauza frictiunilor interne din fiecare partid provocate de impartirea posturilor in guvern.

In PD-L, grupul de la Cluj al presedintelui Emil Boc, chiar el sustinator al guvernarii cu PNL, este in coliziune cu cateva filiale, nemultumite in continuare de alianta cu PSD. Pentru a trece de Parlament, guvernul are nevoie de 236 de voturi. In formula "ideala", PSD si PD-L au impreuna cu minoritatile 347 de voturi.

Dar filialele "disidente" ar putea aduce peste 50 de voturi impotriva lui Stolojan, astfel ca sustinerea in Parlament ar putea scadea sub 300 de voturi. Daca se adauga si absenteismul si faptul ca PNL si UDMR au impreuna 124 de voturi si vor vota impotriva, se poate ajunge la situatia in care guvernul impins de la spate de Basescu sa cada in Parlament.

Marii perdanti ai impartirii de ministere sunt, din sursele citate de Gardianul, liderii PSD Liviu Dragnea si Miron Mitrea, cei care ar putea influenta o detasare de PD-L. De partea cealalta, liderul PD-L Buzau, Cezar Preda, si secretarul executiv al partidului, Costica Canacheu, au fost singurii care s-au opus prin vot Parteneriatului cu PSD.

Preda, un apropiat al lui Basescu, a militat inca de la alegerile locale pentru o alianta cu PNL si s-a opus constant apropierii de social-democrati.

Revine la putere marele partid unic?, se intreaba Romania libera. PSD si PD-L au semnat duminica "Parteneriatul pentru Romania", adica protocolul care pune bazele noii coalitii de guvernamant, coalitie sprijinita de o majoritate de peste 70 la suta.

Inlaturarea de la guvernare a UDMR sugereaza pe de o parte complicitatea celor doi parteneri si pe de alta parte faptul ca PD-L si Traian Basescu s-ar putea afla de-acum incolo la mana social-democratilor.

Originea istorica a PSD si PD-L, ambele desprinse din Frontul Salvarii Nationale, formatiunea care a inlocuit la inceputul anilor ’90 fostul partid comunist, ridica insa o serie de suspiciuni pentru electoratul traditional de dreapta.

Absenta discursurilor anti-coruptie din campania electorala, dar si ocolirea acestui subiect in negocierile tehnice care au avut loc intre cele doua partide lasa sa se inteleaga ca PD-L nu este preocupat de mentinerea DNA in stare de veghe.

Fratia interesului este titlul din Ziua. Liderii social-democrati si democrat-liberali si-au pus duminica semnatura pe documentul oficial al constituirii viitoarei coalitii de guvernare intitulat "Parteneriatul pentru Romania", care va fi si baza Programului de guvernare.

Conform Parteneriatului, colaborarea dintre cele doua partide va dura patru ani, fiecare formatiune politica isi va pastra identitatea si va avea candidat propriu la alegerile prezidentiale. Expertii celor doua partide lucreaza in continuare la programul de guvernare care prevede construirea a peste 1000 de km de autostrada, asigurarea unei pensii minime de 350 de lei, majorarea salariilor profesorilor cu 50% incepand cu luna octombrie si mentinerea cotei unice de 16%.

Prezentat ca un act istoric, de colaborare intre stanga si dreapta romaneasca, documentul este structurat in opt articole si are 25 de obiective majore. El a fost adoptat de conducerile PSD si PD-L inainte de a fi prezentat opiniei publice, iar dupa oficializarea sa se va trece efectiv la impartirea Ministerelor si a puterii in teritoriu.

"Ne iubim din interes ce sa facem", a fost caracterizarea facuta de un membru al conducerii PSD colaborarii dintre cele doua partide.

Din Gandul aflam ca Geoana si Boc au semnat Pactul - pentru Romania si anexele secrete - pentru ei. "La situatii exceptionale, solutii exceptionale", a zambit Geoana dupa semnarea protocolului. "Doamne-ajuta!", a spus si Boc la final tinandu-se cu mainile de masa si acoperindu-l pe premierul Stolojan, pus in poza de guvernare pe randul doi, in aceeasi linie cu Marian Oprisan.

Liderii celor doua partide au aratat tarii un document de cinci pagini cu generalitati. Social-democratii si democrat-liberalii au parafat insa si un "Regulament pentru functionarea coalitiei la nivel central si local".

Potrivit documentului, viitorul guvern va avea 19 ministere, 4 posturi de ministru delegat si 3 ministere economice. Algoritmul dupa care se impart acestea este descris in pagina 2. O alta prevedere a acestui document se refera la faptul ca primul ministru poate propune motivat revocarea unui ministru numai dupa consultarea prealabila a conducerii celuilalt partid.

Prevederea naste deja interpretari diferite, in timp ce democrat-liberalii spun ca PSD nu are drept de veto in ceea ce priveste revocarea ministrilor, social-democratii sustin contrariul. Pe langa partea tehnica a negocierilor, semnarea Parteneriatului a fost si un moment cu puternica incarcatura emotionala pentru politicieni.

S-au legat noi prietenii si s-au afisat vechi amicitii, care pana acum se pastrau sub semnul discretiei din motive lesne de inteles. Astfel, din sala in care s-a semnat istoricul document au iesit la brat pedelistul Videanu cu pesedistul Diaconescu, Gheorghe Pogea si-a consolat amarul nenominalizarii in guvern pe umarul nominalizatului Ilie Sarbu, iar Gheorghe Stefan Pinalti a gasit subiecte politice si fotbalistice comune cu Viorel Hrebenciuc.

Evenimentul Zilei ne anunta ca Incepe impartirea functiilor in Parlament. Parlamentul se intruneste luni in prima sedinta a noii legislaturi, iar prioritara va fi alegerea conducerilor Camerei Deputatilor si Senatului.

Pana la votarea acestora insa, lucrarile vor fi conduse de decanii de varsta ai celor doua Camere, respectiv Sergiu Nicolaescu (Senat) si Aurel Vainer (Camera Deputatilor), asistati de cei mai tineri alesi.

Primul punct pe ordinea de zi va fi alegerea comisiei de validare, potrivit algoritmului politic, urmand ca dupa validarea mandatelor - care dureaza in jur de trei zile - sa se treaca la alegerea Birourilor permanente. Componenta acestora se stabileste in urma negocierilor, respectandu- se configuratia politica asa cum ea rezulta din constituirea initiala a grupurilor parlamentare.

Presedintii Camerei Deputatilor si Senatului - in carti fiind Roberta Anastase si Daniel Buda (PD-L), respectiv Mircea Geoana (PSD) - se aleg pentru intreaga legislatura, functiile de vicepresedinti, secretari si chestori atribuindu-se partidelor, la inceputul fiecarei sesiuni, in functie de negocieri. Tot pe baza algoritmului vor fi stabilite ulterior si conducerile comisiilor parlamentare permanente.

Teoretic, pana la finalul acestei saptamani, toate aceste aspecte organizatorice ar trebui incheiate, astfel incat ministrii cu care premierul desemnat Theodor Stolojan vrea sa primeasca votul de investitura sa fie audiati in comisiile parlamentare de resort.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea