Social

#cabinet boc instalare #guvern boc masuri #elena udrea ministru #plafonare salarii agentii

Presa de azi: Emil Boc a economisit dintr-un foc 1 miliard de euro

Instalarea Guvernului PD-L-PSD la Palatul Victoria si prima sedinta a Guvernului condus de Emil Boc sunt intens comentate in paginile ziarelor de azi.

Cabinetul Boc a avut marti prima sa sedinta, dupa ce ministrii PD-L si PSD au preluat ieri mandatele de la predecesorii lor din cabinetul PNL-UDMR, scrie Evenimentul Zilei.

Premierul Emil Boc s-a dus la 8.40 dimineata la Palatul Victoria si a preluat mandatul de la Calin Popescu-Tariceanu, cu care a avut si o discutie privata de o jumatate de ora.

Presedintele Traian Basescu a supervizat personal instalarea ministrului Apararii, Mihai Stanisoara, si a ministrului de Externe, Cristian Diaconescu.

In schimb, Emil Boc a fost prezent la preluarea mandatului de catre ministrii Internelor, Finantelor, Sportului, Turismului si al IMM-urilor.

La instalarea noului ministru al apararii, Mihai Stanisoara, fost consilier prezidential, seful statului i-a fixat si obiectivele: inzestrarea si modernizarea armatei vor continua. Basescu a vorbit si despre obiectivele Ministerului de Externe, preluat de Cristian Diaconescu. Acesta va trebui sa continue depolitizarea institutiei si sa subordoneze imediat reprezentantii comerciali si economici direct ambasadorilor.

Noul ministru al administratiei si internelor , Gabriel Oprea, a deplans, sub ochii lui Emil Boc, faptul ca politistul nu se bucura astazi de statutul si autoritatea pe care le avea "in urma cu multi ani".

Dupa stilul militaros si cel responsabil, Emil Boc a exersat si umorul chinuit, mai scriu jurnalistii de la Evenimentul Zilei. La instalarea in functie, ministrul tineretului, Monica Iacob-Ridzi, a spus ca a citit in prealabil protocolul de preluare a institutiei si nu semneaza "ca primarul". "Nu-i corect sa se spuna tot timpul 'semnezi ca primarul'. Ce treaba este asta? Nu-i corecta vorba asta. Trebuie sa o atacam la Consiliul Impotriva Discriminarii", a replicat Boc.

Acelasi Boc i-a insotit si pe Elena Udrea si Constantin Nita, care au preluat portofoliile Turismului si al IMM-urilor de la liberalul Ovidiu Silaghi. Premierul a decriptat si problema de fond a turismului romanesc: "Cred ca ne lipseste managementul, iar doamna Elena Udrea va reusi sa realizeze acest lucru. Cunoscand-o pe doamna Udrea, stiu ca este perseverenta si, daca are un obiectiv pragmatic, il va duce pana la capat", a precizat Boc.

Din Adevarul aflam ca ministrii cabinetului Boc si-au preluat mandatele cu un "gand bun". Ministrii PDL-PSD s-au afisat binedispusi si optimisti la noile locuri de munca, atmosfera generala fiind in nota declaratiei facute de ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea(PD-L), la intrarea in minister: "Am venit cu gand bun".

Ordonanta de urgenta aprobata in aceasta luna de Guvernul Tariceanu, prin care taxa auto a fost triplata, ar trebui suspendata si reluata ulterior in alta forma, deoarece banii sunt necesari pentru sustinerea unor programe, a declarat noul ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi (PSD).

Ministrul Muncii, Marian Sarbu(PSD), a spus la preluarea mandatului de la Mariana Campeanu, ca spera sa nu se ajunga la neaplicarea legii privind majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut, lasand sa se inteleaga ca exista posibilitatea emiterii unei OUG in acest sens.

Noul ministru al Sanatatii, Ionut Bazac(PSD), a declarat ca prioritatea numarul zero pentru el este o noua politica a preturilor la medicamente. In opinia noului ministru al Sanatatii, cea mai dificila problema cu care se va confrunta sistemul sanitar, anul viitor, o va reprezenta reducerea sumelor acumulate la fondul unic al asigurarilor de sanatate in contextul crizei economice actuale, care va atrage un numar mare de someri si la inchiderea unor companii.

Din Gandul aflam insa ca schimbarea de garda la MECI a debutat cu o groasa injuratura: "Hai, lasati-ma dracului in pace!", a ministrului Anton Anton, suparat ca presa voia sa intre in cabinet, odata cu noul ministru Ecaterina Andronescu.

Inainte de a semna protocolul de predare-primire, ministrul Anton Anton i-a urat sedere lunga la minister doamnei Andronescu si i-a spus ca ii doreste ca toate declaratiile facute de aceasta in campania electorala sa se implineasca.

La randul sau, ministrul Ecaterina Andronescu a declarat, raspunzand ziarului Gandul, ca, dupa sedinta de guvern de marti, poate anunta ca a stabilit o prima intalnire cu sindicatele pentru 6 ianuarie si ca are o stare de ingrijorare pentru ceea ce urmeaza, dar crede ca, daca va avea sustinerea politica si resursele necesare, va putea pune in aplicare majorarile salariale. Ministrul a precizat inca o data ca nu este vorba de 50%, ci de un procent mai mic, intrucat a avut deja loc o majorare cu 9 procente in luna octombrie.

Sindicalistii ii dau o replica pe masura noului ministru al Educatiei in Romania libera, acestia abia asteptand o intalnire cu Ecaterina Andronescu. In ciuda faptului ca multe cadre didactice si-au primit cu intarziere lefurile pe luna decembrie, din cauza lipsei banilor de la buget, iar o marire a salariilor ar putea fi imposibil de acordat, sindicalistii din invatamant nu sunt dispusi sa ajunga la un compromis, sustinand la unison ca "legea este lege si trebuie aplicata, iar administratia trebuie sa-si faca datoria si sa dea salariile".

Pe de alta parte, Bogdan Hossu, presedintele confederatiei Cartel Alfa, spune ca proiectul de buget pe 2009 "trebuie sa cuprinda majorari salariale si pentru celelalte categorii de bugetari". Hossu a lasat sa se inteleaga insa ca, in functie de ceea ce va propune Guvernul Boc in pactul pe care urmeaza sa-l discute cu patronatele si sindicatele, acestea din urma ar putea fi de acord cu schimbarea legii majorarii salariilor profesorilor.

Ziua de marti a fost extrem de plina pentru noul Executiv. Dupa ce si-au preluat portofoliile de la predecesorii sai, proaspetii ministrii au participat chiar si la o prima sedinta de Guvern sub "bagheta" lui Emil Boc.

Cu bastonul de premier scos din ranita, Emil Boc si-a trecut in revista garda ministeriala pesedisto-pedelista, scrie Cotidianul.

Primele masuri luate de noul Executiv: lux ", a spus Boc.

Un alt act normativ adoptat de Guvern are in vedere limitarea indemnizatiei membrilor Consiliilor de Administratie ale societatilor de stat, iar cea de-a treia masura adoptata de noul Executiv prevede blocarea posturilor vacante in cursul anului viitor.

Si acestea nu au fost singurele surprize ale zilei de marti. Jurnalul National ne informeaza ca in ziua instalarii la conducerea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, Radu Berceanu a eliberat din functie 24 de directori de companii din subordinea institutiei, invocand salariile ridicate ale acestora.

De asemenea, el a cerut reinstalarea cartelelor de acces in institutie, "ca sa nu vina constructorii in birourile unde se fac caietele de sarcini". "M-am hotarat sa ii eliberez din functie pe cei 24 de directori de companii, din cauza salariilor ridicate pe care acestia le au", a spus Berceanu. In total, salariile celor 24 de directori insumeaza 105.000 de euro lunar, la care se adauga indemnizatiile celor care fac parte din consiliile de administratie, astfel ca suma totala ajunge la 350.000 de euro pe luna.

Si ca si cum ziua nu ar fi fost suficient de plina, Theodor Stolojan a decis sa o incheie cu o marturisire. Stolojan a tinut sa explice, intr-o scrisoare publica citata de Jurnalul National, motivele pentru care si-a depus mandatul de premier desemnat . El a sustinut ca gestul lui nu a facut parte din nici un scenariu, nu au existat disensiuni in PD-L si nici nu este bolnav, ci a fost rezultatul unei analize politice.

"Ca liberal, am sperat, inainte de alegeri, ca aceasta majoritate va fi una de dreapta, coagulata in jurul PD-L", spune Stolojan, dezvaluind ca s-a aratat dispus sa renunte la postul de premier daca asta ar fi ajutat negocierile cu PNL.

Pentru ca s-a ajuns la alianta cu PSD, Stolojan spune ca a realizat ca "se contura un sistem piramidal de decizie politica, la nivel local si central care, la varf, ii avea pe cei doi presedinti de partid, reuniti in Colegiul Presedintilor ", explica el. In plus, pentru ca sistemul de luare a deciziilor sa fie coerent, eficient si responsabil, presedintele PD-L trebuia sa devina premier, mai spune el, adaugand ca "primul ministru trebuie sa fie omul politic cel mai puternic din partid".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea