Social

#noul executiv investit #guvern boc investire

Presa de azi: Cabinetul lui Boc, cu acte-n regula

Guvernul PD-L-PSD, coalitia "324", titreaza Evenimentul Zilei. Guvernul PD-L-PSD a fost investit luni de Parlament, cu 324 de voturi "pentru". Doua in plus fata de cele 322 cu care fusese suspendat Traian Basescu in 2007. Cu patru mai putine decat ar fi trebuit sa primeasca de la cei 328 de parlamentari cat au in total cele doua partide.

Daca in urma cu un an si jumatate, democrat-liberalii ii considerau pe social-democrati un pericol la adresa democratiei, acum Emil Boc se simte obligat sa asigure "stabilitatea" impreuna cu formatiunea condusa de Mircea Geoana. Impotriva guvernului propus de Boc au votat 115 parlamentari, majoritatea PNL si UDMR. Noi ministri au depus juramantul luni seara la Cotroceni.

Chiar daca stia ca nu va avea parte de nicio emotie, Emil Boc a afisat o atitudine de politician preocupat. El a venit de mana cu nevasta, care l-a insotit si la intalnirea cu viitorii ministri din cabinetul de la Camera al Robertei Anastase.

Aceasta a mers cu el si de la cabinet la sala de plen, iar in spatele lor au defilat, aranjati in cupluri de cate doi, ministrii, fiind alaturi cate un demnitar PD-L si unul de la PSD.

Coalitia 324, scrie si Ziua. Cabinetului Boc a trecut lunri de Parlament, sustinut de voturile a 324 de senatorisi deputati ai Coalitiei PD-L-PSD. Impotriva investiturii s-au pronuntat liberaliisi udemeristii, 115 la numar.

Noii ministri, in frunte cu premierul Emil Boc, au plecat imediat la Palatul Cotroceni pentru a depune depune juramantul
de credinta. Sedinta Camerelor dedicata dezbaterii programului de guvernare si investirii Cabinetului a fost precedata de o serie de intalniri restranse, in care liderii politici feliau structurile Executivului ramase nedistribuite.

In vreme ce Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului se adunasera pentru a stabili pasii premergatori votului de investire a Cabinetului Boc, presedintele Senatului, Mircea Geoana, nu terminase marea imparteala a functiilor din esalonul secund al Guvernului.

Taman cand seful PSD se straduia sa impace si capra pecista si varza pedelisto-pesedista, a venit cu binecuvantarea Prea Fericitului Daniel, Patriarh al Bisericii Ortodoxe. Asa se face ca, neoficial, luni seara se vorbea pe holurile Palatului Parlamentului despre finul lui Mircea Geoana, Marius Lazar, care va fi nominalizat la Comisia Nationala pentru Eradicarea Saraciei.

Mai sunt si alte tinere sperante pesediste care au revendicat posturi in esalonul secund, in aceasta situatie aflandu-se si secretarul general al organizatiei de tineret din PSD, Razvan Bobeanu, care a cerut functia de secretar de stat la Tineret si Sport.

Pe de alta parte, Vlad Manastireanu, fost deputat, vrea un post in Ministerul Mediului, insa s-a lovit de oponenta echipei de la Constanta care vrea sa-si impuna oameni din echipa Mazare.

Basescu despre Guvern: "Imi vad visul cu ochii", este titlul din Gandul. Langa bradul de Craciun de la Cotroceni s-a insirat luni seara Cabinetul Boc. Pe rand fiecare ministru a depus juramantul, s-a salutat cu Traian Basescu si a devenit oficial demnitar in noul Guvern.

La ceremonie a asistat toata lumea buna a noii alinate, sotiile ministrilor, pesedisti si pedelisti de rang doi cu aspiratii de rang unu, sau patroni spirituali care au venit sa-si urmareasca indeaproape omul pe care l-au pus in Guvern. Sampania de seara de la Cotroceni a venit la finalul unei zile relaxate in Parlament.

Cabinetul Boc a fost investit, luni, cu 324 de voturi "pentru", 115 "impotriva", 6 fiind anulate. Cei care s-au opus au fost parlamentarii PNL si UDMR. Retrasi in opozitie, liberalii au urlat ca "se reface FSN-ul".

Udemeristii, in schimb, s-au plans ca noul Guvern nu se concentreaza pe problema minoritatilor. Noii ministri au primit, luni, in Parlament si binecuvantarea Preafericitului Daniel care s-a pupat cu noua putere dar nu l-a recunoscut pe ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, ce s-a grabit sa se prezinte: "Eu sunt Berceanu...".

Inainte de a intra la sedinta de investire, premierul a fost imbratisat de sotia sa, care l-a insotit la Parlament. Pentru alti ministri, prima zi a fost una in care au dat piept cu opozitia. E cazul Elenei Udrea care a raspuns scurt criticilor liberalului Crin Antonescu: "Sa-si numere voturile!".

Si Gardianul ne anunta ca Guvernul Boc a fost investit de Parlament. Parlamentul a investit, luni, in cadrul primei sale sedinte comune din aceasta legislatura, cu 324 voturi pentru, 115 impotriva si 6 abtineri Guvernul Emil Boc, precum si programul de guvernare pentru viitorii patru ani.

La sedinta de investire a fost prezent, alaturi de reprezentanti ai corpului diplomatic, si Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Prea Fericitul Daniel.

Emil Boc a sosit la Palatul Parlamentului impreuna cu sotia sa Oana. Pret de cateva minute, cuplul Boc a poposit la cabinetul presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, dupa care candidatul la functia de premier cat si membrii Cabinetului s-au prezentat in fata plenului.

Prima surpriza neplacuta a venit din partea unui grup de tineri apartinand gruparii "Militia Spirituala", care a protestat in balcoanele plenului fata de Basescu, Geoana si Voiculescu. A doua sicana a venit din partea liberalilor, care, prin vocea deputatului Ioan Timis, au solicitat retragerea listei Guvernului.

In opinia liberalilor, procedurile de investire a Guvernului au fost incalcate deoarece desemnarea premierului nu s-a facut dupa consultarea presedintelui cu partidele parlamentare. Timis i-a sugerat lui Emil Boc trei posibilitati pentru a iesi din impas - ori sa-si depuna mandatul, ori sa retraga lista Guvernului, ori sa nu tina seama de nimic.

Dupa luarile de pozitie aferente venite din partea partidelor de la putere, deputatii si senatorii au respins propunerea venita din partea liberalilor. Premierul desemnat Emil Boc si-a inceput discursul anuntand ca demnitarii sunt primii care vor strange cureaua.

Cabinetul lui Boc, cu acte-n regula, titreaza Jurnalul National. Cu o larga majoritate, de 324 de voturi pentru, 115 impotriva (sase fiind anulate), Cabinetul Boc a primit luni binecuvantarea colegilor parlamentari.

Timid, noul sef al Guvernului a fost adus de mana de sotia sa, pana la intrarea in sala de plen. Apoi a anuntat pe un ton dur in fata plenului ca Executivul nu va ezita sa aplice masuri dure, dar si ca nu va sacrifica masurile sociale.

Pentru Boc s-a facut special de catre muncitorii de la Directia tehnica a Camerei Deputatilor un postament de vreo 20 de centimetri inaltime pe care acesta sa-l foloseasca cand vorbeste de la tribuna Parlmanentului.

Cu toate astea, Boc a ramas tot un premier scund, fiind nevoit sa traga in jos de microfoanele de la tribuna pentru a le aduce la nivelul gurii sale. Sub obiectivele atente ale cameramanului si ale fotografului pe care i-a adus de la Cluj pentru a-i face oficiali, dar si atent urmarit de privirea suava a sotiei, Boc si-a facut prezentarea.

Vocea monotona a premierului desemnat, care nu este un orator grozav, si caldura primitoare a salii, i-a facut pe parlamentari, ca pe parcursul discursului guvernamental sa-si striveasca multe cascaturi in pumni.

Din Romania libera aflam care este Averea Guvernului Boc. Unii ministri din noul Guvern isi trec in declaratiile de avere conturi grase si hectare de terenuri intravilane, altii sustin ca nu au nici casa, nici masina.

Cel mai bogat ministru din Guvernul Emil Boc pare sa fie social-democratul brasovean Constantin Nita , ministrul Intreprinderilor Mici si Mijlocii. El detine peste 85.000 metri patrati de teren, pentru care formularul declaratiei de avere nu a fost destul de incapator.

Nita mai are doua case in Brasov, un cont bancar de 55.000 de euro si actiuni la mai multe societati comerciale. Din partea PD-L, in afara lui Adriean Videanu, care va conduce Ministerul Economiei si care detine una dintre cele mai importante fabrici de marmura din regiune, cel mai bogat ministru este Elena Udrea, care va gestiona portofoliul Turismului.

Impreuna cu sotul ei, afaceristul Dorin Cocos, ea are cinci terenuri in centrul Capitalei, iar pe numele ei are bijuterii de peste 50.000 de euro, o casa si un apartament in Bucuresti. Udrea mai detine si 50% din firma Dalli, care a administrat majoritatea parcarilor din Bucuresti, precum si peste 100.000 de euro castigati din avocatura.

Ministrul Turismului are de achitat si un credit bancar record: peste trei milioane de euro pe care i-a luat in 2007 si s-a obligat sa-i dea inapoi pana anul viitor. Ministrul Administratiei si Internelor , Gabriel Oprea de la PSD, are trei case si patru apartamente in Ilfov si Bucuresti, peste 3.000 metri patrati de teren, un cont in valuta de peste un milion de euro si doua masini de lux. In declaratia de avere, Oprea spune ca traieste din salariul de deputat, pensia militara si chirii.

Ministrul Transporturilor, democrat-liberalul Radu Berceanu, detine si el trei apartamente, dintre care unul in insula mediteraneeana Palma de Mallorca , doua autoturisme si bijuterii in valoare de 12.000 de euro. Conturile sale bancare adapostesc peste 800.000 de euro. Berceanu mai detine actiuni in valoare de 425.000 de lei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea