Social

#ministri guvern boc #baroni dame valeti #cabinetul emil boc

Presa de azi: Cabinetul Boc: baroni, dame, valeti si un inocent

Cabinetul Boc, mape profesionale, titreaza Jurnalul National in editia de vineri. Cabinetul Boc este gata. Conducerile PSD si PD-L au aprobat listele de ministri, democrat-liberalii rapid, fara probleme, social-democratii intr-o sedinta mai lunga in care candidatii au fost trecuti prin sita votului.

Pe ultima suta de metri, in Guvern a intrat Videanu, exclus miercuri din toate combinatiile. La PSD, Oprea l-a invins pe omul lui Vanghelie, iar Cristian Diaconescu a castigat MAE in fata lui Titus Corlatean.

Gabriel Oprea, Nicolae Nemirschi si Ionut Bazac sunt ministrii-surpriza iesiti joi din tolba pesedista la votul dat in CEx, iar marii perdanti sunt Catalin Voicu si Titus Corlatean.

Oprea a castigat aproape la mustata postul de ministru al Administratiei si Internelor in fata senatorului Catalin Voicu, cel sustinut de Marian Vanghelie si Viorel Hrebenciuc, impunandu-se cu 30 de voturi "pentru", in timp ce contracandidatul sau a luat 27.

Portocala rosie, este titlul din Ziua. Altoirea "portocaliilor" lui Boc cu "rosii" lui Geoana s-a finalizat joi, PD-L si PSD trimitand la Palatul Victoria un Cabinet bicolor, demn de experimentele lui Miciurin. In Guvernul portocalei rosii cu orientare de Stanga-Dreapta au intrat, de-a valma, matusalemi politici, figuri controversate, unii posibil profesionisti, dar si personaje noi ale caror nume nu spun inca nimic.

Importator al masinilor Ferarri in Romania, Ionut Bazac (PSD), este noul ministru al Sanatatii. Surse social-democrate sustin ca initial el a fost propus pentru portofoliul Mediului, dar a capatat Sanatatea. Aceleasi surse afirma ca el este un apropiat al baronilor Bunea Stancu, seful Consiliului Judetean Braila, si Nicusor Constantinescu, seful Consiliului Judetean Constanta.

Bazac a fost secretar de stat in Guvernul Nastase, in perioada decembrie 2000 - martie 2002. In 2005 fost audiat de procurorii anticoruptie, in dosarul "Sanatatea" in legatura cu transferul ilegal al unor fonduri in valoare de cinci miliarde lei catre mai multe societati comerciale intermediare, in cadrul operatiunii de procurare a aparatelor de purificare a aerului necesare unitatilor spitalicesti din tara.

Ulterior, premierul Nastase l-a numit secretar de stat responsabil cu integrarea europeana si relatii externe in Ministerul Apelor si Protectiei Mediului, functie pe care a detinut-o pana in 2003. Dupa mandatul de secretar de stat in Cabinetul PSD, Bazac a devenit presedinte al Ferrari Romania.

Conform declaratiei de avere, cel care se va ocupa de portofoliul de la Comunicatii, Gabriel Sandu (PD-L), nu mai are niciun fel de avere, ramanand fara case si fara terenuri in urma divortului din luna iulie a anului trecut.

Din Gardianul aflam ca Boc are guvern. Vanghelie pierde Ministerul de Interne. PSD si-a ales, joi, cei noua ministri, portofolii revenite in urma impartelii partitare cu PD-L.

Social-democratii au evitat, joi, prin votul dat in cadrul Comitetului Executiv National al formatiunii continuarea unor dispute care incepusera sa ia nastere in interiorul partidului. Unele nume avansate cu cateva zile inaintea deciziei finale erau profund contestate de anumite tabere din PSD, tinandu-se cont ca ele reprezentau "protejati" ai unor lideri social-democrati.

Printre acestia se regasea si propunerea proaspatului senator Catalin Voicu, apropiat al lui Marian Vanghelie, pentru Ministerul Administratiei si Internelor, personaj care nu era privit cu ochi buni de colegii de partid.

Surse din interiorul formatiunii au declarat, ieri, ca Vanghelie nu a avut absolut nimic de replicat la aflarea rezultatului, din contra, a privit cu seninatate realitatea. Castigatorul, cu trei voturi mai mult, al Internelor a fost pana la urma liderul PSD Ilfov, Gabriel Oprea, care a mai detinut un portofoliu de ministru delegat pentru administratia publica (2003-2004).

Concurenta apriga a fost si pentru sefia Ministerului Afacerilor Externe. Pentru acest portofoliu erau inscrise, inainte sedintei, doua nume: vicepresedintele Cristian Diaconescu, pentru care au votat 37 de social-democrati, si secretarul general al partidului Titus Corlatean, care a obtinut 21 de voturi.

Biroul Permanent National al PD-L a decis pe cine va trimite in Guvernul premierului Boc, iar Colegiul Director National a aprobat lista fara sa cracneasca.

anunta ca Baronii din PSD si-au dat mana. Greii din PD-L au rasturnat calculele lui Basescu. O revolta de ultim moment a liderilor cu greutate in PD-L - Vasile Blaga, Adriean Videanu, Radu Berceanu - a dat miercuri seara peste cap planurile prezidentiale pentru guvernul lui Emil Boc.

Toti trei au fost anuntati joi ministri - Blaga - la Dezvoltare Regionala, Berceanu - la Transporturi, Videanu - la Economie, plus apropiatul sau, George Pogea - la Finante, desi cu numai cinci zile inainte fusesera etichetati de Basescu drept indezirabili in fata intregului partid.

Rasturnarea de situatie s-a produs, sustin surse din partid, dupa ce in seara precedenta greii PD-L au strans randurile, reglandu-si conturile cu Basescu de pe pozitii de forta.

La scurt timp dupa o sedinta interna extrem de tensionata, in care Blaga a tunat si a fulgerat, liderii PDL s-au dus impreuna cu Boc la Palatul Cotroceni, unde au pus problema transant: ori sunt acceptati "la pachet", luand portofoliile-cheie, ori va fi revolta in partid.

Nici la PSD n-au lipsit emotiile, cele mai disputate ministere fiind MAI, MAE si Mediul. Cum era de asteptat, lupta pentru Administratie si Interne a fost stransa, Gabriel Oprea castigand in fata lui Voicu la o diferenta de doar trei voturi. Inaintea votului, presedintii de filiale PSD s-au confruntat cu un lobby agresiv facut de cele doua tabere.

Adversarii lui Oprea il blamau pentru ca este "omul lui Basescu si al Elenei Udrea", iar prin numirea sa s-ar risca remilitarizarea politiei. Adversarii lui Voicu invocau legaturile cu fratii Camataru. In final, sefii de filiale PSD l-au preferat la limita pe Oprea, pe principiul ca este "raul mai mic".

Cabinetul Boc: baroni, dame, valeti si un inocent, este titlul din Romania libera. Doar 6 dintre cei 18 ministri nominalizati pentru viitorul guvern nu au mai ocupat functii in administratia centrala, ceea ce inseamna ca aproape 70 la suta din portofolii vor fi ocupate de oameni care au cunoscut gustul puterii si stiu cum sa o foloseasca.

Atat PD-L, cat si PSD si-au trimis la guvernare baroni si activisti fideli vechilor lideri, incercand sa echilibreze cu politicieni si politiciene tinere.

O parte insemnata din ministrii cabinetului Nastase vor reveni in Guvernul Boc, unde vor controla domenii importante si banoase, iar cei mai importanti baroni ai PD-L si-au alocat institutii-cheie ale economiei autohtone. In ansamblu, noul guvern va fi dominat de social-democrati, care au raspuns mai degraba la comanda fostului premier Nastase decat la cerintele tarii.

De partea cealalta, PD-L si-a impus profesionisti asupra carora planeaza indoieli si care nu au reusit sa convinga la testul electoral: Vasile Blaga, Radu Berceanu, Adriean Videanu.

Inginerul Gheorghe Pogea va conduce Ministerul Finantelor in perioada de criza ce va urma, iar priceperea sa este deja pusa la indoiala, cu argumentul ca nu are nici destula experienta administrativa, nici suficiente cunostinte financiare.

Gandul ne spune Ce va avea de infruntat sau infruptat noul Cabinet. Viitorii ministri ai Cabinetului Boc se pregatesc sa-si ia in primire fotoliile, insa vor avea parte de mai multe situatii dificile, fie din cauza "mostenirii" lasate de predecesorul sau liberal, fie din cauza promisiunilor pe care le-au facut in campania electorala.

Oprea si Andronescu sunt stransi cu usa sa mareasca salariile, Berceanu trebuie sa acopere gaura liberala de la CFR, Pogea, deficitul bugetar, Videanu sa gestioneze inceperea lucrarilor la centrala nucleara de la Cernavoda, iar Stanisoara sa decida cum va innoi flota aeriana a Armatei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea