Social

#basescu pdl psd #dragnea ministru interne #juramant dragnea interne

Presa de azi: Basescu pune punct lunii de miere PSD-PD-L

Basescu a avertizat PSD ca este prima si ultima oara cand accepta ca un razboi intern sa afecteze Guvernul, titreaza Gandul in editia de miercuri.

Presedintele Traian Basescu i-a avertizat, marti, pe pesedisti, la ceremonia de depunere a juramantului de catre noul ministru de interne, Liviu Dragnea, ca este prima si ultima oara cand va mai permite ca Executivul sa fie afectat de un asemenea incident.

"Fac un apel la ambele partide ca problemele interne sa nu fie transferate catre Guvern pentru ca nu voi mai da curs niciunei actiuni care are ca rezultat afectarea Executivului din motive interne. Este prima si ultima data cand fac acest lucru", a declarat Basescu, care a precizat ca spune aceste lucruri "cu prietenie".

"Protocolul semnat de cele doua partide nu imi este opozabil. Stiti foarte bine ca nu am fost implicat nicio clipa in negocierea acestui protocol, stiti foarte bine ca nu am nici favoruri, nici obligatii de pe urma acestui protocol. In ceea ce ma priveste, voi actiona constitutional", a avertizat el insa.

Acesta este singura luare de pozitie a presedintelui pe marginea scandalului in urma caruia Gabriel Oprea a fost indepartat de PSD de la ministerul Administratiei si Internelor pentru ca l-ar fi numit in fruntea DGIPI pe Virgil Ardelean si ar fi fost "omul" lui Traian Basescu si a PD-L.

Dupa rostirea juramantului de credinta, noul ministru de Interne a uitat sa semneze, apropiindu-se de seful statului."Data viitoare nu o sa se mai repete!", a glumit noul ministru, in ton cu amenintarile prezidentiale.

Basescu: Problemele interne ale PSD si PD-L nu trebuie sa afecteze Guvernul, este titlul Gardianul. Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, dupa depunerea juramantului de catre noul ministru al Administratiei si Internelor , ca face apel PSD si PD-L ca problemele interne sa nu fie transferate catre Guvern, avertizand ca nu va mai da curs niciunei actiuni care sa afecteze Executivul.

"Protocolul semnat intre cele doua partide nu imi este opozabil", a spus Basescu, adresandu-se liderilor celor doua partide din coalitia de guvernamant. El a mentionat ca nu a fost implicat in negocierea acestui protocol.

"Nu am nici favoruri, nici obligatii de pe urma acestui protocol. Voi actiona constitutional", a continuat seful statului. El a subliniat ca face un apel ambelor partide ca probelemele interne sa nu fie transferate catre Guvern, mentionand ca nu va mai da curs niciunei actiuni care are ca rezultat afectarea Executivului din motive interne. "Este prima si ultima data cand fac acest lucru", a spus Basescu.

Evenimentul Zilei scrie ca Basescu pune punct lunii de miere PSD-PD-L. Instalarea in functie a noului ministru de interne, Liviu Dragnea, a venit marti seara la pachet cu un avertisment al presedintelui Traian Basescu pentru coalitia PD-L-PSD .

La nici o luna de la investirea guvernului, seful statului i-a pus in garda pe Mircea Geoana si pe Emil Boc ca data viitoare nu va mai revoca si numi ministri doar pentru ca nu mai sunt agreati de partidul din care fac parte. Mai mult, servirea sampaniei deja turnata in pahare a fost amanata de Basescu pentru "cand se schimba de tot guvernul".

Inceputa cu o intarziere de jumatate de ora din cauza prelungirii sedintei CSAT, depunerea juramantului lui Dragnea a fost eclipsata de mesajul lui Basescu pentru partidele din coalitie. Presedintele i-a pus sumar in vedere lui Dragnea prioritatea descentralizarii administratiei, dupa care a insistat sa se dezica de orice legatura a sa cu protocolul mult invocat in timpul scandalului "Oprea".

"Nu voi mai da curs niciunei actiuni care are ca rezultat afectarea executivului din motive interne. Este prima si ultima data cand fac acest lucru", i-a atentionat Basescu "cu prietenie" pe Geoana si pe Boc ca "data viitoare" nu va mai accepta schimbari de ministri pentru a rezolva "probleme interne".

El a tinut sa mentioneze ca nu are "nici favoruri, nici obligatii" de pe urma intelegerii PDL-PSD, ca nu a fost implicat "nicio clipa" in negocierea sa si, in consecinta, "protocolul nu ii este opozabil".

Din Romania libera aflam ca Dragnea vrea sa-i intareasca pe baronii locali, Blaga - pe primari. Inca inainte de a depune juramantul de investitura, noul ministru de Interne a anuntat ca miercuri ii convoaca pe sefii locali, de la presedinti de consilii judetene la primari, pentru a le expune prioritatile sale.

Ceea ce doreste insa aspirantul la pozitia de secretar general al PSD este acumularea de puteri sporite de catre baronii locali, cei care l-au si sustinut pentru preluarea portofoliului Internelor, prin transfer de atributii de la nivel guvernamental. Vasile Blaga, ministrul Dezvoltarii, are alt proiect. Lierul PD-L ar dori sporirea atributiilor pentru primari.

Ministrul administratiei si Internelor (MAI), Liviu Dragnea, a fost marti investit dupa ce presedintele Traian Basescu a semnat decretul de numire a sa in functie. Nici nu a intrat bine "in paine", ca Dragnea a si convocat pentru miercuri la minister toate structurile din MAI (secretari de stat, sefii IPJ, prefecti), dar si presedintii consiliilor judetene si primarii de municipii.

Pe aceasta cale, Dragnea transmite un semnal foarte clar: dorinta de a merge pe linia unui proiect al sau, promovat in PSD si sustinut de mai toti sefii de consilii judetene, membri ai Uniunii Nationale a Presedintiilor de Consilii Judetene si Municipiilor (UNPCJM), al carei presedinte este.

Astfel, potrivit proiectului, mai toate institutiile descentralizate ar urma sa fie trecute in subordinea presedintelui consiliului judetean, ceea ce genereaza, evident, slabirea accentuata a puterii institutiei prefectului.

Si Cotidianul scrie ca Dragnea a convocat 200 de supusi la inscaunarea de la Interne. Cu cateva ore inainte de a depune juramantul de credinta la Cotroceni si imediat dupa ce seful statului a semnat decretul de numire, fostul baron de Teleorman a dat sfoara in tara ca urmeaza sa fie uns ministru. Si cum momentul trebuia marcat corespunzator, Liviu Dragnea si-a regizat instalarea dupa modelul Barack Obama.

De altfel, ca si presedintele Statelor Unite, Dragnea a depus marti juramantul in prezenta sefului statului, Traian Basescu, si a premierului Emil Boc. Nu toti invitatii vor raspunde insa la apelul sefului Administratiei, pe de-o parte, pentru ca intalnirea a fost programata din scurt, iar pe de alta parte, pentru ca nu vad rostul convocarii.

George Scripcaru (PDL), primarul Brasovului, a refuzat categoric sa faca deplasarea in Capitala: "Nu vin la Bucuresti. Asa de pe o zi pe alta? Nu am invitatie oficiala, nu am nimic, am vazut pe agentiile de stiri ca ne cheama si nu vad ce vrea sa iasa. N-o sa iasa nimic".

Nici presedintele Consiliului Judetean Botosani, Mihai Tabuleac (PDL), nu ajunge la inscaunarea lui Dragnea. "Am primit invitatia domnului Dragnea. M-a onorat. Am inteles ca e ocazionata de numirea lui in functia de ministru al Administratiei si Internelor. Dar sunt in imposibilitate de a veni la Bucuresti, pentru ca as pierde toata ziua de maine, si nu numai, pentru ca Botosaniul este departe de Bucuresti".

Descentralizare de doi poli, titreaza Ziua. Mult discutatul proces de descentralizare a administratiei publice, aflat la loc de cinste si in programul de guvernare PSD-PD-L, se loveste de orgoliile celor doua formatiuni care nu au reusit pana in prezent sa cada de acord cata putere vor capata primariile si cata Consiliile Judetene.

Viziunea pedelistilor a fost promovata inca din 2006, cand Vasile Blaga - pe atunci ministru al Administratiei si Internelor - a initiat Legea-cadru 195 privind descentralizarea, acordand mai multe competente primariilor. De cealalta parte, pesedistii propuneau ca puterea absoluta in plan local sa revina Consiliilor Judetene.

Ideea social-democratilor a prins consistenta in vara anului 2008, cand membrii Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania (UNCJR) - al caror sef era Liviu Dragnea, actualul ministru al Administratiei si Internelor - au adoptat o initiativa de modificare a proiectului promovat de catre democrati.

Aflate acum, impreuna, la putere, cele doua partide nu au ajuns inca la o concluzie comuna, dovada fiind faptul ca in progra­mul comun de guvernare descentralizarea este descrisa la modul general, la nivel de principii, fara detalii concrete.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea