Social

#ziua iei #nasterea sfantului ioan #24 iunie #dragaica #sabatoare #ioan botezatorul #sanziene

Azi sunt trei sarbatori importante! Stiai de ele?

O sarbatoare religioasa, una populara si una... laica. Ziua de 24 iunie marcheaza trei evenimente importante. Astazi sarbatorim Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, dar si Sanzienele si Ziua Iei.

Credinciosii ortodocsi si catolici sarbatoresc azi Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, eveniment care a avult loc cu sase luni inainte de cea a lui lisus Hristos. Ioan Botezatorul este fiul preotului Zaharia si al Elisabetei, verisoara Maicii Domnului, astfel ca Iisus si Ioan sunt veri de gradul doi. Ioan a fost antemergatorul Mantuitorului, cel care a vestit lumii lucrarea lui Dumnezeu prin Fiul sau.

Ziua de 24 iunie mai este cunoscuta in popor si ca Dragaica sau Sanzienele, o sarbatoare cu multe conotatii populare, in special legate de dragoste si fertilitate. Exista o multime de traditii legate de aceasta sarbatoare. Una dintre superstitii spune ca oamenii nu trebuie sa se imbaieze, pentru a nu indeparta fortele magice care ii inconjoara in aceasta zi. Florile culese in ziua de Sanziene, prinse in coronite sau legate in forma de cruce, sunt duse la biserica pentru a fi sfintite si apoi sunt pastrate pentru tratarea bolilor sau alungarea relelor.

In urma cu doi ani, la initiativa comunitatii online La Blouse Roumaine, a fost instituita si Ziua Universala a Iei, marcata de comunitatile romanesti din toata lumea. Potrivit Agerpres, ia este o camasa traditionala romaneasca de sarbatoare, confectionata din panza alba, bumbac, in sau borangic si impodobita cu margele si broderii la maneci si la gat. Croiala este relativ simpla: un dreptunghi de panza, taiat rotund in jurul gatului si intarit cu snur rasucit. Manecile sunt, de cele mai multe ori, incretite atat la umeri, cat si la incheieturile mainilor.

Sursa foto: apaceavie

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea