Social

#post #traditii #obiceiuri #postul pastelui

Azi incepe Postul Pastelui. Traditii si obiceiuri in Postul Mare

Astazi incepe cel mai dur post de peste an, cel care precede sarbatoarea Invierii Domnului. Postul Pastelui dureaza 40 de zile si se incheie duminica, 20 aprilie.

Postul Mare presupune purificarea trupului si a sufletului, deopotriva, astfel ca, in traditia ortodoxa, este interzis consumul alimentelor "de dulce" - oua, carne, peste, lactate, untdelemn si branzeturi - un obicei completat de rugaciuni, fapte si ganduri bune.

Cel mai aspru post de peste an are si cateva dezlegari, de Bunavestire (25 martie) si de Florii (13 aprilie), cand se poate consuma peste.

Postul Pastelui debuteaza cu Lunea curata, o zi in care oamenii isi curata casa prin obiceiuri rituale. Tot prima zi de post este cunoscuta si ca Spolocanie, cand, in Banat, de pilda, oamenii obisnuiesc sa se spele cu bautura la birtul satului pentru a inlatura mancarea de dulce consumata pana in acel moment.

Odata cu Lasata Secului, in gospodariile traditionale incepea si torsul si tesutul pentru ca fetele si femeile tinere sa isi croiasca, pana in ziua de Paste, camasi frumoase pe care apoi le purtau de Inviere.

Jumatatea Postului Pastelui este marcata de sarbatoarea cunoscuta ca Miezul Paresimilor. Odinioara, in aceasta zi, gospodinele numarau ouale stranse pana atunci pentru Paste.

Sursa foto: acvila30.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea