Social

Azi incepe iar scoala

Dascalii au decis: inceteaza greva , semneaza acordul cu guvernul si reiau orele de curs incepind de astazi. Ministerul a decis si el sa renunte la procesul intentat sindicalistilor.

Greva se poate dovedi fara nici un folos pentru profesori. Daca Ministerul Educatiei va decide ca nu-i plateste pentru perioada de trei saptamini de greva, profesorii mai mult vor pierde decit vor cistiga din maririle salariale de pe anul viitor. La un salariu mediu lunar din invatamint, de 6,7 milioane de lei, in total, dascalii vor cistiga din majorarile date de guvern in jur de 4,7 milioane de lei in total pe 2006. Dar, la acelasi salariu mediu de 6,7 milioane de lei, ei pierd in cele trei saptamini de greva in jur de 5 milioane de lei. Aceasta suma reprezinta 75% din zilele lucratoare in care profesorii au facut greva. La nivel national, toate cadrele didactice care au fost in greva vor pierde pina la 1.700 de miliarde de lei pentru cele 15 zile, spune Simion Hancescu, vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint ( FSLI ).

In tot acest timp, premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca, in medie, suma cu care vor creste salariile profesorilor este de 1,2 milioane de lei.

Ministerul se mai gindeste cit plateste

Deocamdata, Ministerul Educatiei nu a stabilit daca ii va plati pe profesori in perioada in care acestia au facut greva. Dupa ce vor semna acordul cu guvernul, prin care accepta majorarea salariilor cu 11,83%, sindicalistii din invatamint vor incepe alte negocieri. De data aceasta, negocieri legate de modul in care vor fi platite orele recuperate. Nu s-a luat nici o decizie, trebuie sa discutam zilele acestea cu liderii de sindicat, spune Liliana Preoteasa, director general in MEdC. Guvernantii pot decide sa nu acorde nici un leu profesorilor pentru perioada in care au facut greva, dar daca sindicalistii se vor angaja in recuperarea orelor, atunci suma care se va acorda va fi negociata.

La vreme de greva, profesorii au predat gratuit

Desi se aflau in greva, o parte dintre profesorii de limba romana, matematica, limbi straine si chiar invatatorii si-au tinut cursurile pentru elevii care aveau mai multa nevoie de ele: cei din clasele a patra, a opta, a douasprezecea si cele bilingve. Pentru aceste ore n-au semnat in condica si nu vor primi nici un ban. Zece profesori de la Scoala Centrala si-au tinut cursurile gratuit. Ieri, la Scoala Centrala din Capitala, invatatoarea Andreea Marin preda unei clase a patra. Trebuie sa dea un examen ca sa intre in clasa a cincea si m-am gindit sa-i chem la scoala ca sa putem recupera mai usor materia, spune ea. Au mai venit la ore si citeva clase a opta pentru limba romana, precum si o clasa a unsprezecea bilingva pentru franceza.

MEdC renunta la process

Ministerul Educatiei a anuntat ieri ca a renuntat la procesul intentat sindicatelor din invatamint si ca si-a retras actiunea formulata impotriva acestora. Procesul nu mai are obiect, atit timp cit profesorii au incetat greva, a explicat Mircea Muresan, purtatorul de cuvint al MEdC. El a mai spus ca, la nivelul fiecarei scoli, se vor forma comisii paritale, care vor hotari modalitatile de recuperare a materiei pierdute, sumele pe care le vor primi profesorii pentru recuperare, dar si salariile finale din aceasta luna, in care a avut loc greva. Comisiile paritale vor fi alcatuite din parinti, profesori, conducerea scolii, dar si din reprezentantii administratiei locale. Pe de alta parte, Curtea Constitutionala a respins ieri exceptiile ridicate de sindicatele din Educatie cu privire la neconstitutionalitatea unor articole din Legea conflictelor de munca. Motivele pentru care judecatorii Curtii Constitutionale au luat aceasta decizie vor fi publicate in citeva zile, in Monitorul Oficial, impreuna cu decizia Curtii. Hotarirea Curtii Constitutionale urma sa fie trimisa Sectiei de conflicte de munca a Tribunalului Bucuresti, care trebuia sa stabileasca un termen la care sa fie reluat procesul declansat de Ministerul Educatiei cu privire la legalitatea grevei profesorilor. Insa ministerul si-a retras intre timp plingerea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea