Social

#alegere baba #babele #baba dochia

Azi au inceput babele. Care este semnificatia acestora si cum se aleg

Inceputul primaverii este marcat de traditia babelor. In fiecare an, romanii isi aleg babele la inceputul primaverii. Mai exact in perioada 1-9 martie.

Se spune ca asa cum va fi vremea in ziua respectiva, la fel va fi si anul care urmeaza pentru ei.

Traditia si semnificatia babelor

In primele zile de primavara vremea este in continua schimbare. Intr-o zi este frig, in alta este cald, in alta ploua... Vremea vesnic schimbatoare a dat nastere unuia dintre cele mai vechi legende romanesti. Legenda Babei Dochia.

Se spune ca Baba Dochia reprezinta sezonul rece, care este pe sfarsite si nu renunta prea usor in fata primaverii, de unde si cele 9 zile de instabilitate meteorologica.

Legenda Dochiei este una extrem de frumoasa si are la baza lupta dintre vechi si nou. Astfel, se spune ca Baba Dochia avea o nora (sotia Dragobetelui, fiul batranei, conform altor legende) pe care o punea la tot feluri de treburi imposibile. intr-o zi, soacra cea hapsana o pune pe tanara sa mearga la rau si sa spele un ghem de lana neagra pana ce aceasta se va face alba ca laptele.

Pe vremuri, exista obiceiul de a alege Babele, care sunt reprezentate de primele 9 zile ale lunii martie. Etnografii sunt de parere ca acest mit este unul foarte vechi si a aparut in urma legendei Babei Dochia, care si-a luat numele de la Sfanta Mucenita Evdochia, sarbatorita pe 1 martie, scrie mediafax.ro.

Cum se aleg babele?

Exista doua modalitati prin care iti poti alege baba. Prima si cea mai simpla metoda de alegere a babei este sa alegi dupa preferinte orice zi cuprinsa in intervalul 1- 9 martie.

A doua varianta, si cea mai populara, este sa tii cont de ziua nasterii. De exemplu, o persoana nascuta intre 1 si 9 (indiferent de luna), va avea baba conform cu ziua respcectiva. In caz ca data nasterii este formata din doua cifre, alegerea babei se face astfel: daca cineva este nascut pe 28 mai, baba se calculeaza astfel: 2+8=10 => 1+0=1, avand astfel baba va fi pe 1 martie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea