Social

Aviz favorabil pentru Romania si Bulgaria

Comisia de Politica Externa a Parlamentului European a aprobat ieri Raportul Moscovici referitor la Romania cu 58 de voturi pentru, 11 abtineri si doua impotriva. Bulgaria a avut 71 de voturi pentru.
Tot ieri a fost votat, cu 59 de voturi pentru, 9 abtineri si doua voturi impotriva, asa-numitul aviz conform, prin care se recomanda Parlamentului aprobarea Tratatului de aderare a Romaniei la UE, la 13 aprilie. Bulgaria a primit girul PE cu 71 voturi pentru, unul impotriva si o abtinere. Raportul Moscovici semnaleaza mult mai multe probleme in cazul Romaniei decit in cel al Bulgariei. Printre semnele de intrebare, Moscovici enumera stadiul reformei administrative si judiciare, coruptia, lipsa libertatii presei, guvernarea locala si regionala, protectia copilului, ajutoarele de stat si mediul. Ar trebui sa vorbim de Romania si Bulgaria separat, a afirmat raportorul PE pentru Bulgaria, Geoffrey Van Orden. Ar fi foarte daunator si o mare problema daca Bulgaria ar suferi de pe urma consecintelor indoielilor cu privire la progresele Romaniei, a mai apreciat acesta. Unele state membre doresc insa un proces de monitorizare riguros in ceea ce priveste problemele interne, justitia si granitele in ambele tari. Avem motive sa avem un optimism prudent cu privire la Romania Dar tara nu se poate relaxa dupa semnarea Tratatului de aderare, a afirmat comisarul european pentru extindere, Olli Rehn.
Europarlamentarii vor sa monitorizeze

Impreuna cu alti parlamentari europeni, raportorul Pierre Moscovici si-a exprimat dorinta ca Parlamentul European sa continue monitorizarea procesului de aderare. Lucram la o clauza care va permite Parlamentului, dupa semnarea tratatului, sa se implice chiar daca va fi utilizata clauza de salvgardare , a afirmat Pierre Moscovici. Comisarul Olli Rehn a dat la rindul lui asigurari ca parlamentarii vor participa la adoptarea fiecarei decizii privind eventuala aminare a aderarii Romaniei sau Bulgariei. Pina acum, doar Comisia Europeana putea activa clauzele de salvgardare. O delegatie parlamentara romana va face lobby la PE intre 4-6 aprilie, pentru un vot favorabil asupra integrarii Romaniei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea