Social

Aviara da din aripi spre Bucuresti

Cel mai mediatizat virus din Romania a ajuns la doar 20 de kilometri de Bucuresti si a fost izolat la Magurele . Teama ca aviara va ajunge si in Bucuresti ii face pe primari sa se gindeasca deja la strategii. Pentru ca nu pot paraliza tot orasul, autoritatile sustin ca, daca apare virusul, vor baga Capitala in carantina , pe bucati de cartier.


La citiva kilometri de Magurele, virusul gripei aviare a poposit intr-o gospodarie din satul Pruni, unde a trimis opt gaini pe lumea cealalta. Prima ipoteza si cea mai probabila este cea a pasarilor salbatice care au adus virusul. Satul e situat pe culoarul lor de zbor, iar riul Arges e doar la un kilometru distanta , spune calm, linga filtrul cu covoare dezinfectante, Valentin Voicu, directorul Directiei Sanitar-Veterinare Ilfov.
Desi virusul aviar fusese confirmat in proportie de 99%, autoritatile asteptau inca, ieri-seara, confirmarea definitiva, ca sa inceapa eutanasierea pasaretului. Porumbeii satenilor o patisera deja, desi testele ulterioare au dovedit ca au murit nevinovati: Ieri, la 12 noaptea, prindeam la porumbei. Din pacate, erau sanatosi, dar asta e regula, povesteste Voicu. Satul Pruni are doar 68 de case si 1.290 de pasari. Ati fost la Ceamurlia? Acolo sa fi vazut!, stie un jandarm ca n-o sa aiba de furca cu satucul aflat in mijlocul cimpului.

Satenii care treceau de bariera anti-aviara, catre Pruni, stiau deja de la televizor regulile jocului de-a carantina si dadeau a lehamite din mina cind jandarmii le citeau drepturile: Intrati, dar nu mai iesiti pina nu se termina cu pasarile. De la primarie o sa va dea adeverinte pentru munca si scoala.

Aviara poate veni in Capitala doar in portbagaj

Cam in toate focarele din tara a fost afectata o singura curte. Nu putem vorbi de o explozie a aviarei. Teoretic vorbind, daca virusul ajunge in Capitala, se va actiona printr-o regionalizare cit mai putin extinsa, pe cartiere. Depinde de topografia locului, nu cred ca vom izola cartiere intregi, e foarte greu, spune Gabriel Predoi, directorul Directiei Sanitar-Veterinare. Cea mai grava masura pe care o putem lua, daca aviara ajunge in Capitala, e sa inchidem un cartier. Cel mai bine este, insa, sa ne limitam la o zona cit mai mica. In Bucuresti, riscul major de transmitere este populatia. Oamenii mai aduc de la tara o pasare in masina, in cutii. Cine stie ce face fiecare cu portbagajul lui?, avertizeaza Constantin Savu, directorul Directiei Sanitar-Veterinare Bucuresti. Virusul se transmite foarte greu pe calea aerului, spune si Voicu, linistit ca, daca aviara vine la oras, nu o va face pe aripile vintului.

Vanghelie a luat amenda aviara

Noi am luat masurile de prevenire inca din octombrie. Toate primariile de sector au reactionat bine, au instituit comandamente antiepizootice si au urmat instructiunile. Mai putin primarul Vanghelie, pe care l-am amendat azi cu 30 de milioane de lei, pentru ca a refuzat sa ia vreo masura. Nici macar nu a facut comandament local. Grav e ca sectorul lui e cel mai apropiat de Magurele, spune Constantin Savu.

Salba de lacuri invita aviara

Lacurile astea sint extraordinar de necontrolabile. Vine un cird de giste salbatice si se imprieteneste cu vreo cioara, vine aviara. Alt fenomen sint pescarusii, care vin pe lacuri, dinspre Dunare. Si ei sint potentiali purtatori de virusi, spune primarul sectorului 1, Andrei Chiliman. Primaria a dus o campanie de informare a cetatenilor, tine sub stricta observatie gospodariile si a interzis vinzarea oricaror produse in afara pietelor. Cele mai vulnerabile zone din sectorul 1 sint Vatra Noua, Straulesti, Giulesti-Sirbi, Damaroaia si Bucurestii Noi. In sectorul 4, primarul Adrian Inimaroiu spune ca au fost luate toate masurile de prevenire a gripei aviare, el a vorbit inclusiv cu posesorii de porumbei. La vestea ca aviara a ajuns la Magurele, primarul Neculai Ontanu a convocat de urgenta comitetul anti-epizootic al sectorului 2, pentru a pune la punct masurile in cazul venirii aviarei la Bucuresti.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea