Social

# avertizare de inundatii #cod portocaliu de inundatii #inundatii

Avertizare de tip COD PORTOCALIU de inundatii! Care sunt zonele vizate

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de tip cod portocaliu de inundatii si una de tip cod galben de pericol de inundatii. Avertizarea este valabila pana maine dimineata si vizeaza scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri pe unele rauri din bazinele hidrografice mentionate, cu posibile depasiri ale COTELOR DE APARARE.

COD PORTOCALIU de inundatii

In intervalul 29.05.2023 ora 13:00 – 29.05.2023 ora 24:00 este in vigoare o avertizare de tip cod portocaliu de inundatii pe raurile din bazinele hidrografice: Poganis – bazin aval S.H. Ohabita – amonte Acumularea Cadar Duboz (judetul Caras-Severin).

COD PORTOCALIU prevede un risc de viituri majore generatoare de revarsari importante, care pot conduce la inundarea de gospodarii si obiective social – economice. De asemenea, se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie si viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte severe de inundatii locale.

In sectiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depasiri semnificative ale COTEI DE INUDATIE/FAZEI a II-a de aparare (mai mari de 20-30 cm). Din cauza intensitatii deosebite a fenomenelor hidrologice prevazute a fi periculoase, se pot inregistra pagube economice insemnate si poate fi pusa in pericol viata oamenilor.

COD GALBEN de inundatii

In intervalul 29.05.2023 ora 13:00 – 30.05.2023 ora 10:00 pe raurile din bazinele hidrografice: Poganis (afluent al raului Timis) – bazin amonte Acumularea Cadar Duboz (judetul Caras-Severin).

In intervalul 29.05.2023 ora 13:00 – 29.05.2023 ora 24:00 pe raurile din bazinele hidrografice: Crisul Negru – bazin amonte S.H. Sustiu si afluentii aferenti sectorului aval S.H. Sustiu (judetele: Bihor si Arad), Crisul Alb – bazin amonte S.H. Vata de Jos si afluentii aferenti sectorului aval S.H. Vata de Jos (judetele: Hunedoara si Arad), Mures – afluentii aferenti sectorului aval S.H. Gelmar (judetele: Hunedoara si Arad), Bega Veche – bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele: Timis si Arad), Bega – bazin amonte S.H. Faget si afluentii aferenti sectorului aval S.H. Faget – amonte S.H. Remetea (judetul Timis), Timis – bazin amonte S.H. Teregova si afluentii aferenti sectorului aval S.H. Teregova – amonte confluenta cu raul Poganis, Barzava – bazin amonte S.H. Moniom si afluentii aferenti sectorului aval S.H. Moniom, Caras – bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior, Nera – bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele: Caras Severin si Timis), Cerna – bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele: Gorj si Caras Severin), Dunare – afluentii mici aferenti sectorului amonte confluenta cu raul Desnatui (judetele: Caras Severin, Mehedinti si Dolj), Desnatui (judetele: Mehedinti si Dolj), Jiu – afluentii aferenti sectorului aval S.H. Sadu – amonte S.H. Rovinari (judetul Gorj), Motru – bazin amonte S.H. Tarmigani si afluentii aferenti sectorului aval S.H. Tarmigani (judetele: Gorj si Mehedinti), Gilort – bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetul Gorj), Olt – afluentii aferenti sectorului aval confluenta cu raul Cibin (judetele: Sibiu, Valcea, Gorj, Arges, Olt si Dolj) si raurile din Dobrogea (judetele: Constanta si Tulcea).

Atentionarea Hidrologica vizeaza in principal fenomenele de scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale, care se pot produce cu probabilitate si intensitate mai mare ȋn intervalul 29.05.2023 ora 16:00 – 29.05.2023 ora 22:00 pe unele rauri mici din judetele: Bihor, Arad, Timis si Caras Severin.

Se mentioneaza ca fenomenele hidrologice periculoase se pot produce si pe afluentii de grad inferior ai raurilor marcate pe harta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea