Social

#avertisment meteorologi #meteorologi #caldura #canicula #avertisment #fem

Avertismentul meteorologilor: 2020, cel mai calduros an din istorie

Meteorologii anunta ca 2020 va fi cel mai calduros an din istorie, de cand au inceput masuratorile. Potrivit estimarilor meteorologilor, sansele ca recordul stabilit in urma cu patru ani sa fie doborat sunt de 50-75%.

Chiar daca pandemia de coronavirus a “curatat” temporar atmosfera si poluarea a scazut, odata ce vom reveni la normal, poluarea va reveni si ea. In plus, este nevoie de masuri pe termen lung pentru a opri poluarea si a restabili climatul normal, sustin specialistii.

Pana in prezent, recordurile de caldura au fost doborate din Antarctica pana in Groenlanda, lucru care i-a surprins pe multi oameni de stiinta, mai ales ca in acest an nu are loc fenimenul El Niño, asociat de obicei cu temperaturi ridicate.

Administratia Nationala Oceanica si Atmosferica din SUA estimeaza ca sansele ca anul 2020 sa fie cel mai calduros din istorie sunt de 75%. De asemenea, a mai precizat ca sunt sanse de 99,9% ca 2020 sa fie in top cinci cei mai caldurosi ani din istorie.

Agentia americana a declarat ca tendintele urmaresc indeaproape recordul actual din 2016, cand temperaturile au crescut la inceputul anului din cauza fenomenului El Niño, neobisnuit de intens pana la acea data.

Un alt calcult facut de Gavin Schmidt, directorul Institutului Nasa Goddard pentru Studii Spatiale din New York, arata ca sunt sanse de 60% ca in acest an sa se stabileasca un nou record privind cele mai ridicate temperaturi la nivel global. 

In acelasi timp, cercetatorii britanici de la Met Office estimeaza o probabilitate de 50% ca 2020 sa stabileasca un nou record. Acestia mai sustin ca perioada cu temperaturi ridicate va dura mai mult timp decat in mod normal.

In ultimii ani, vremea anormal de calduroasa a devenit din ce in ce mai comuna. Noi recorduri fiind stabilite luna de luna, in numeroase regiuni ale globului.

Luna ianuari din acest an a inregistrat cele mai crescute temperaturi din istorie, lasand multe zone arctice fara zapada. In luna februarie, o baza de cercetare din Antarctica a inregistrat pentru prima data o temperatura de peste 20°C pe continentul de sud. La celalalt capat al lumii, Qaanaaq, din Groenlanda, a stabilit un record de 6°C in luna aprilie.

In primul trimestru l acestui an, incalzirea globala s-a resimtit accentuat in Europa de Est si Asia, unde temperaturile au fost cu 3°C peste media obisnuita. In ultimele saptamani, multe zone din SUA au resimtit temperaturi neobisnuit de calde pentru aceasta perioada. Vinerea trecuta, de exemplu, in Los Angeles s-a atins un maxim pentru luna aprilie, de 34°C, potrivit Serviciului National Meteorologic. 

Si in Australia de Vest s-au inregistrat, de asemenea, temperaturi record.

In Marea Britanie, tendinta este mai putin pronuntata. Pana in prezent, temperatura maxima zilnica din Marea Britanie pentru luna aprilie este cu 3,1°C peste medie, cu recorduri stabilite in Cornwall, Dyfed si Gwynedd.

Karsten Haustein, un om de stiinta in climatica de la Universitatea din Oxford, a declarat ca incalzirea globala se apropie de 1,2°C peste nivelurile pre-industriale. 

Desi pandemia a redus temporar cantitatea de noi emisii, Karsten declara ca acumularea de gaze cu efect de sera din atmosfera ramane o preocupare uriasa.

"Criza climatica continua. Emisiile vor scadea in acest an, dar concentratiile continua sa creasca. Este foarte putin probabil sa observam o ameliorare a nivelului de poluare din atmosfera. Avem insa sansa unica de a reconsidera alegerile noastre si de a folosi criza provocate de coronavirus ca un catalizator privind sustenabilitatea mijloacelor de transport si a productiei de energie".

Sursa: theguardian.com

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea