Social

Avertisment UE pentru zonele protejate

Zonele din Romania protejate de Uniunea Europeana sunt lasate in paragina de autoritati.

Romania s-a grabit sa trimita la Uniunea Europeana lista cu zonele declarate de importanta comunitara , adica siturile Natura 2000, insa a uitat sa anunte si primariile ca au in raza administrata astfel de zone. In plus, mai putin de o treime din zonele declarate situri Natura 2000 au administrator.

In judetul Suceava, autoritatile din mai multe localitati nu stiau ca pe teritoriul comunelor lor sunt situri de importanta comunitara europeana, ca parte integranta a retelei ecologice europene Natura 2000, potrivit unor controale realizate de Garda de Mediu Suceava si Agentia de Protectie a Mediului Suceava.

„Verificarile celor 11 situri de importanta comunitara europeana de pe teritoriul judetului Suceava s-au facut in vederea evitarii declansarii de catre Comisia Europeana a procedurii de infringement pe acest domeniu“, ne-a explicat Constantin Harasim, comisarul-sef al Garzii de Mediu Suceava.

In judetul Tulcea, 80% din suprafata acestuia este sit Natura 2000. Conform datelor Ministerului Mediului, aproape 15% din suprafata tarii este zona protejata.

Romania risca declansarea de catre Uniunea Europeana a procedurii de infringement din cauza ca multe zone declarate sit Natura 2000 nu sunt amenajate si nu apar cu acest statut in actele autoritatilor locale. Mai mult, Ministerul Mediului nu a infiintat nici macar Agentia Nationala a Ariilor Protejate, institutia care ar fi trebuit sa se ocupe de administrarea acestor situri.

„Nu s-a infiintat aceasta autoritate deoarece comisiile din Parlament au avut amendamente de adus la legea care reglementeaza infiintarea ei. Este adevarat ca aceasta ar trebui sa se ocupe de administrarea acestor zone. Speram ca in cel mai scurt timp legea sa fie promulgata “, a declarat Ana Lucia Varga, secretarul de stat pe mediu din cadrul Ministerului Mediului. Din cele peste 1.000 de zone declarate situri Natura 2000, doar 300 sunt amenajate si au administrator.

Pe de alta parte, conform legii, pana la infiintarea institutiei, Agentiile de Protectie a Mediului din teritoriu ar fi trebuit sa se ocupe de administrarea acestor zone si sa instiinteze primariile de existenta acestora. „Intr-adevar, Agentiile de Mediu ar fi trebuit sa se ocupe de aceste zone. Am sa verific daca este adevarat ceea ce a constatat Garda de Mediu“, a replicat Zoltan Nagy, presedintele Agentiei Nationale de Protectie a Mediului.

„Zilele acestea se vor definitiva restrictiile impuse in asemenea zone. De exemplu, daca vom stabili ca nu se mai poate cosi de mai multe ori intr-un sit Natura 2000, proprietarul va putea recolta fan o singura data“, a explicat Ana Lucia Varga.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea