Social

# avertisment oms #rujeola

Avertisment OMS! Numarul cazurilor de rujeola a crescut dramatic

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a avertizat ca Europa se confrunta cu o crestere a cazurilor de rujeola, boala revenind in patru tari, printre care Marea Britanie, unde era considerata eliminata, si lanseaza un apel la intensificarea vaccinarii, potrivit Agerpres.

OMS mentioneaza 89.994 de cazuri de rujeola in 48 de tari europene in primul semestru din 2019, mai mult decat dublu in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut (44.175) si deja mai multe cazuri decat in tot anul 2018 (84.462).

"Revenirea transmiterii rujeolei este ingrijoratoare. Daca nu reusim sa stabilim si sa mentinem o acoperire vaccinala ridicata in fiecare comunitate, copiii si adultii vor resimti suferinte inutile, iar unii dintre acestia vor fi condamnati la o moarte tragica," a avertizat Günter Pfaff, presedintele Comisiei regionale pentru verificarea eliminarii rujeolei si rubeolei.

Pe baza cifrelor din 2018, boala nu este considerata ''eliminata'' in Regatul Unit, Grecia, Republica Ceha si Albania.

Potrivit OMS, statutul ''eliminat'' semnifica absenta transmiterii continue timp de 12 luni intr-o zona geografica specifica.

Rujeola in Romania

Potrivit Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), in perioada 26-30 august au fost raportate 34 de cazuri nou-confirmate de rujeola, in sapte judete si in municipiul Bucuresti.

Astfel, numarul total de cazuri confirmate cu rujeola in Romania raportate pana in 30 august este 18.179, din care 64 de decese.

Cum se transmite rujeola - o boala mortala

Extrem de contagioasa si cu potentiale complicatii grave, cateodata mortale (37 de cazuri in Europa in primul semestru si 74 in 2018), rujeola se transmite de obicei prin contact direct sau pe calea aerului si duce la infectii ale cailor respiratorii, afectand apoi intregul organism.

In Europa, cea mai mare parte a persoanelor afectate au varsta de sub 19 ani (60% dintre cazuri).

In primul semestru din 2019, 78% dintre cazuri au fost inregistrate in patru focare epidemice: Kazahstan, Georgia, Rusia si Ucraina, aceasta din urma concentrand singura 60% dintre cazuri.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea