Social

#omm #aciditate oceane #oceane #avertisment #incalzire globala

Avertisment OMM: Oceanele lumii, la cel mai acid si cald nivel din ultimii 26.000 de ani

Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM) trage un semnal de alarma in ceea ce priveste oceanele lumii. Potrivit OMM au inregistrat anul trecut cel mai inalt nivel de aciditate si cea mai mare temperatura inregistrate vreodata.

 

Avertismentul vine in timp ce oficialii Natiunilor Unite au avertizat ca razboiul din Ucraina ameninta angajamentele climatice globale.

In raportul anul “Starea climei globale” realizat de OMM, sunt detaliate o serie de tulburari provocate de schimbarile climatice. Printre acestea, topirea calotelor de gheata care a contribuit semnificativ la cresterea nivelului marilor si oceanelor, la noi maxime in 2021.

"Clima noastra se schimba sub ochii nostri. Caldura captata de gazele cu efect de sera provocate de om va incalzi planeta pentru multe generatii de acum incolo", a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas.

Taalas, a mai precizat ca in ultimii ani a existat putin interes pentru provocarile climatice, deoarece oamenii si-au concentrat atentia asupra pandemiei si a razboiului din Ucraina.

A crescut temperatura media anuala

La nivel global, a crescut temperatura medie anuala. In 2021 aceasta a fost cu 1,11 grade Celsius peste media preindustriala. Aceasta se apropie de pragul de 1,5 grade Celsius. Odata ce depaseste acest praf efectele incalzirii vor deveni drastice.

Oceanele suporta o mare parte din efectele incalzirii si ale emisiilor de gaze din atmosfera. Apele oceanelor absorb 90% din caldura acumulata de Pamant si 23% din emisiile de dioxid de carbon provenite din activitatea umana. Tocmai acesta este motivul pentru care oceanele au atins nivelul cel mai mare de aciditate din ultimii 26.000 de ani.  

Totodata, expertii au mentionat ca nivelul marilor si oceanelor a crescut cu 4,5 cm in perioada 2013-2021, mai mult decat dublu fata de perioada 1993-2002.

FOTO: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea