INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Social

# avvertisment #pesticide verdeturi #autoritatea fitosanitara #autoritatea national fitosanitaraa #pesticide

Avertisment de la Autoritatea Fitosanitara: verdeturile, pline de pesticide peste limetele admise

Autoritatea Nationala Fitosanitara (ANF) avertizeaza asupra faptului ca verdeturile de sezon sunt pline de pesticide. Potrivit ANM, verdeturile de sezon au reziduuri de pesticide peste limitele maxime admise de lege.

 

ANF a analizat probe pe 426 de verdeturi de zecon, dintre care 11 au avut pesticide peste limitele maxime admise. Cele mai multe reziduuri de pesticide au fost descoeprite in marar, spanac, ceapa verde si patrunjel.

"Autoritatea Nationala Fitosanitara (ANF), prin oficiile sale judetene, desfasoara in mod constant controlul oficial al reziduurilor de pesticide din productia interna, in conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) 2017/625 privind controalele oficiale si alte activitati oficiale pentru a asigura aplicarea legislatiei privind alimentele si furajele, a normelor privind sanatatea animala si bunastarea animalelor, sanatatea plantelor si produsele de protectie a plantelor.

Astfel, ANF elaboreaza Programul anual national de monitorizare a reziduurilor de pesticide, program pus in aplicare de catre inspectorii fitosanitari din cele 41 de oficii fitosanitare judetene, prin prelevarea de probe pe care le expediaza, in functie de planificare, la cele doua laboratoare ale ANF, respectiv Laboratorul  pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide in Plante si  Produse  Vegetale Bucuresti si Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide in Plante si Produse Vegetale Mures, acreditate RENAR.

Programul de monitorizare a reziduurilor de pesticide in legume, fructe si cereale face parte din Planul national multianual de control (MANCP) si este elaborat in conformitate cu prevederile art. 30 din Regulamentului (CE) nr. 396/2005, privind continuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din sau de pe produse alimentare si hrana de origine vegetala pentru animale, cu modificarile si completarile ulterioare si cu prevederile Regulamentul (UE) 2023/731 privind programul de control multianual coordonat al UE pentru anii 2024, 2025 si 2026 vizand asigurarea respectarii limitelor maxime ale reziduurilor de pesticide, precum si evaluarea expunerii consumatorilor la aceste reziduuri din alimentele de origine vegetala si animala.

Prin urmare, pentru anul 2024, au fost planificate pentru monitorizare 2.245 probe reprezentate de 47 de produse agricole, din care 1.480 probe au fost planificate pentru a fi analizate de LCRPPPV- Bucuresti si 765 probe de LRCRPPPV- Mures. 

In cadrul programului de control oficial, pana la data de 10.04.2024 au fost receptionate 444 probe de fructe, legume si cereale, dintre care au fost analizate 426 conform raportului aferent perioadei 01.01.2024 – 10.04.2024.

Rezultatele obtinute arata ca, din cele 426 probe analizate in cadrul controlului oficial, 11 probe au avut reziduuri de pesticide cu valori mai mari decat limita maxima admisa (LMA).

In plus, au fost primite 148 si analizate 146 de probe la solicitarea producatorilor sau comerciantilor pentru autocontrol, toate probele analizate fiind conforme.

Din datele centralizate a reiesit ca cele mai multe probe neconforme au fost descoperite la verdeturi (marar, spanac, ceapa verde si patrunjel). 

In planul de control anual s-a pus accent pe monitorizarea acestor culturi avand in vedere ca si in anii anteriori au fost depistate neconformitati la aceste produse.

In cazurile de depasire a limitelor maxime admise ale reziduurilor de pesticide in probe, a fost notificat Punctul national de contact din cadrul ANSVSA, responsabil cu notificarea in Sistemul rapid de alerta in alimente si furaje al Comisiei Europene - iSRAFF. 

O neconformitate poate fi incadrata in iSRAAF sau mecanismul  de Asistenta si Cooperare Administrativa (AAC) in baza analizei riscului calculata pe o formula dezvoltata de Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA)", se arata in comunicatul transmis vineri de Autoritatea Nationala Fitosanitara.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea