Social

Cotidianul britanic "Financial Times" publica in editia din 3 aprilie, sub semnatura lui Cristopher Condon, un reportaj despre Bucuresti, surprinzind diverse detalii, din momentul sosirii pe aeroport pina la locul de cazare si luare a mesei. Informatiile sint destinate in special strainilor care viziteaza capitala romana.

Zborurile

Aeroportul bucurestean "Henri Coanda" este mic si de obicei neaglomerat, asa ca poti sa il strabati rapid. Daca ati avut bagajele la cala, deschideti-le inainte de a parasi zona destinata lor si verificati continutul pentru a fi siguri ca nu lipseste nimic. O multime de soferi agresivi va vor astepta la terminalul sosirilor incercind sa va cistige drept client. Indepartati-i cu fermitate, caci altfel nu vor pleca. Cereti ca hotelul in care stati sa va trimita un sofer privat sau un taxi rezervat pentru a va lua de la aeroport. Costul unei calatorii de jumatate de ora spre centru ar trebui sa fie de 40-50 RON (11.30-14.15 euro), sau dublu daca luati unul din rechinii de la aeroport.

Prin oras
Taxiurile sint numeroase si ieftine. Cereti ajutor atunci cind comandati un taxi la telefon, incercarea de a agata un taxi de la colt in afara centrului orasului poate fi frustranta. Acordati suficient timp ajungerii dintr-un loc intr-altul. Traficul in Bucuresti a devenit insuportabil in orele de virf. Un drum de 15 minute intr-o zi frumoasa, la prinz, se poate transforma intr-unul de 45 de minute intr-o dupa-amiaza ploioasa. Metroul bucurestean se poate dovedi folositor, insa fiti pregatit sa fiti luati peste picior de catre partenerii de afaceri pentru ca v-ati gindit sa va coboriti la un asemenea nivel.

Coruptia
Nu exista un mod delicat de a spune ca afacerile din Romania sint profund corupte. Cu toate acestea, investitorii experimentati insista ca se pot evita cele mai oribile compromisuri (platirea de mite catre oficialii publici) si sa faci inca afaceri. Din nefericire, pentru multi acest lucru presupune folosirea intermediarilor locali, precum agenti import-export , si trecerea cu vederea a cheltuielilor "amestecate" de pe chitante . Din ce in ce mai mult, oamenii de afaceri spun ca refuza sa isi murdareasca miinile. Cu toate acestea, micile forme de coruptie sint o regula. Pentru a obtine autorizatii, spre exemplu, luati ca obligatoriu faptul ca trebuie sa recurgeti la mici cadouri, cum ar fi bomboanele sau tigarile, pentru a va asigura ca obtinerea lor nu va dura o mie de ani.

Banii
Pentru un vizitator, acesta poate fi unul dintre aspectele cele mai generatoare de confuzii ale experientei sale in Romania. Anul trecut, Romania si-a reevaluat moneda, indepartind patru zerouri. Citeva luni mai tirziu atit banii vechi, cit si cei noi se afla in circulatie. Prin urmare, vechile bancnote ROL 500.000 sint echivalente cu noile bancnote (RON) de 50 si asa mai departe. Pentru a mari confuzia, bancnotele noi si vechi de aceeasi valoare au un design asemanator si culori identice. Fiti atenti atunci cind calculati cu cit schimbati valuta (3,53 RON pentru un euro, 35.300 de ROL pentru un euro). Nu acordati atentie monedelor.

Protocol
Daca sinteti prins in trafic si intirziati 10 minute la o intilnire importanta, nu va faceti probleme. S-ar putea sa fiti primul care a ajuns.
Cind vor ajunge ceilalti, asteptati-va sa isi lase telefoanele mobile deschise. Daca partenerii dumneavoastra sint politicosi, ei vor continua sa intrerupa apelurile de fiecare data cind din telefon se revarsa versiunea electronica a Simfoniei a V-a de Beethoven, dupa ce initial au verificat cine suna pentru a treia oara in trei minute, in timp ce dumneavoastra incercati sa negociati un pret.
Cu toate acestea, politetea poate fi un factor important. Romanii prefera sa faca afaceri cu persoanele pe care le cunosc sau cred ca le cunosc.
Asteptati-va sa se vorbeasca mult despre lucruri lipsite de importanta sau chiar despre probleme personale , inainte de a se trece la lucruri serioase, la care uneori se poate ajunge la a doua sau la a treia intilnire. Ciripitul telefoanelor mobile nu este considerat un lucru nepoliticos, insa exprimarea directa da.

Cumparaturile
Succes! Nu veti gasi multe locuri atractive in care sa petreceti o ora in cautarea cadoului potrivit. O descoperire uimitoare o reprezinta un magazin fara nume din zona Lipscani, una dintre cele mai vechi zone din Bucuresti.
Zona, acum pietonala, nu si-a revenit complet, din cauza dezvoltarii slabe a orasului, astfel incit nu sint multe magazine interesante. In magazinul situat pe Strada Gabroveni, in apropierea coltului cu Strada Selari, gasesti un amestec de antichitati si vechituri . Daca te uiti atent s-ar putea sa gasesti citeva surprize. Daca sinteti disperat, puteti gasi citeva magazine cu obisnuita pleiada de suveniruri kitsch pe terminalul plecarilor din aeroport. Nu luati in seama semnele sau vinzatorii. Niciunul dintre aceste magazine nu este in regim duty free.

(continuarea in 7 Plus )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea