Social

#alegere furnizor energie # furnizor energie #anergie

Avantajele libertatii de a alege furnizorul de energie

In ultima perioada de timp, Romaia a inregistrat cateva schimbari semnificative in ceea ce priveste sectorul energetic. Sistemul monopolizat din care faceau parte toti producatorii a cedat in fata liberalizarii pietei energetice. Astfel, la inceputul lunii ianuarie 2021 procesul de liberalizare a luat sfarsit, motiv pentru care, de atunci, fiecare consumator de energie electrica sau de gaze naturale are libertatea de a alege, in mod gratuit, furnizorul potrivit pentru nevoile locuintei sau afacerii sale.

 

Piata concurentiala se bazeaza pe cele doua mari forte economice: cererea si oferta. Pretul de referinta se creeaza in functie de consumatori si dorintele acestora, dar si de furnizorii de energie electrica sau de gaze naturale. Initial, consumatorii au fost reticienti in fata acestui proces de liberalizare, deoarece acesta a coincis cu o perioada de marire a preturilor la energie cauzata de contextul pandemic si de razboiul dintre Rusia si Ucraina.

Odata cu libera alegere a furnizorului, accentul s-a pus mai mult pe avantajele consumatorului. De pilda, furnizorii au obligatia de a achizitiona energie electrica cu prioritate pentru clientii casnici si nu au dreptul sa emita taxe atunci cand beneficiarul trimite o solicitare de schimbare a furnizorului, acest proces fiind complet gratuit.

Pentru a profita de avantajele liberalizarii pietei de energie, consumatorii casnici si non-casnici trebuie sa identifice cea mai avantajoasa oferta de furnizare pentru propriile nevoi, sa o accepte si sa incheie un contract de furnizare de energie electrica pe piata libera. Aproximativ in acelasi timp, pretul energiei a crescut intr-un mod alarmant, iar Guvernul Romaniei a luat anumite masuri pentru a compensa partial costurile suportate de consumatori si pentru a plafona preturile cu scopul de a usura povara facturii la energie in special pentru consumatorii vulnerabili. Astfel, din anul 2022, o parte din costul facturii este compensata de catre stat.

De asemenea, pentru incheierea unui contract nou cu actualul furnizor de energie, beneficiarul nu mai este obligat sa se deplaseze la sediul acestuia sau la punctele de lucru. Acest proces poate fi realizat in format electronic, pe e-mail, cu ajutorul caruia toate documentele pot fi completate, semnate olograf, scanate si trimise companiei de energie. Mai mult, nu exista un termen limita in ceea ce priveste trecerea in piața concurentiala; astfel consumatorii casnici au dreptul sa schimbe furnizorul oricand, in termen de 21 de zile de la data solicitarii.

Un alt mare avantaj al consumatorilor in urma liberalizarii pietei energetice este faptul ca platesc cat consuma. Dupa ce studiaza oferta pieței, beneficiarul semneaza un contract de furnizare a energiei electrice sau a gazelor naturale si urmeaza sa fie facturat lunar. Daca beneficiarul doreste sa plateasca exact cat consuma, nu mai mult, nici mai putin, acesta poate folosi metoda indexului auto citit. Astfel, clientul este obligat sa realizeze o auto citire a indexului din echipamentul de masurare si sa il trimita furnizorului prin telefon, pe e-mail sau cu ajutorul aplicației acestuia. Consumul va fi unul real, mai mic decat cel estimat, iar clientul va putea sa se incadreze in limitele impuse de noile reglementari ale Guvernului privind compensarea si plafonarea pretului.

Citirea indexului este un instrument foarte bun in procesul de facturare si de plata catre furnizor, dar si pentru clientul final deoarece este mult mai constient de cat consuma si isi poate face un plan de consum pentru viitor care sa nu ii afecteze sau sa ii impovareze bugetul familiei.

FOTO: freepik.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea