Social

#amprente #rromi #italia

Autoritatile italiene vor lua amprente numai copiilor romi cu varsta peste 14 ani

Normele stabilite de Ministerul italian de Interne pentru recensamintele din taberele de romi prevad prelevarea amprentelor numai in cazul persoanelor care au peste 14 ani si numai daca nu exista alta metoda pentru a le stabili identitatea.

In cazul copiilor mai mici de sase ani, amprentele vor putea fi luate numai in "cazuri exceptionale", daca au fost abandonati sau daca sunt victime ale unor abuzuri, potrivit Newsin.

Pentru copiii cu varste cuprinse intre sase si 14 ani, "amprentele vor putea fi prelevate numai pentru eliberarea unui permis de sedere , in cazul in care acest lucru este cerut de autoritati" sau "in alte cazuri in care este necesar, cu acordul Tribunalului pentru Minori competent si prin intermediul politiei judiciare", se arata in regulament.

Aceste norme confirma ca masurile au ca scop combaterea situatiilor de degradare din taberele de romi si asigurarea unor conditii decente de viata pentru comunitatile de nomazi, constand in acces la servicii sociale , la asistenta sanitara si la educatie, in special in cazul copiilor, expusi la riscul unor abuzuri sau exploatari.

Zece mii de romi din taberele de nomazi de la periferia Romei sunt chestionati, incepand de luni in cadrul unui recensamant realizat de Crucea Rosie italiana. Pana la 15 octombrie vor fi stranse informatii legate de starea civila si sanatatea a aproximativ 10.000 de romi.

Politia nu se va implica decat in cazurile calificate drept speciale, cand vor fi luate si amprente, iar in rest, vor fi stranse informatii legate de starea civila si de sanatatea locuitorilor din taberele de nomazi.

O misiune a OSCE s-a dus luni in Italia pentru a ancheta situatia romilor, dupa o serie de incidente in care cetateni ai acestei etnii au fost implicati ca autori sau victime si in conditiile polemicii in curs pe aceasta tema in Italia. Decizia de a trimite aceasta misiune in Italia a fost luata in urma unui proiect al ministrului italian de interne, Roberto Maroni , membru al partidului populist Liga Nordului, de a infiinta un fisier cu amprentele digitale ale romilor, inclusiv ale copiilor, ceea ce a suscitat proteste din partea organizatiilor pentru drepturile omului, din partea Parlamentului European si a
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea