Social

#bone #bona #lege #autoritati

Autoritatile infiinteaza legea bonelor

Cazurile violentelor aplicate copiilor de catre bonele care ar trebui sa le poarte de grija starnesc reactia autoritatilor romane. Acestea promit ca vor elabora o lege care sa reglementeze activitatea bonelor din Romania, lucru care fusese deja promis in urma cu ceva vreme.

Potrivit viitoarei legi, persoanele care se vor ocupa de cresterea copiilor altor parinti vor trebui sa aiba peste 18 ani, sa nu fi depasit varsta de pensionarii, sa aiba maximum 10 clase absolvite si o stare de sanatate buna, confirmata de medicul de familie si de un psiholog. Conform Stirilor ProTV, nici o bona sau baby-sitter nu va putea profesa fara un atestat profesional, obtinut dupa absolvirea unui curs de cateva luni in ingrijirea si educarea copiilor.

Insa acest demers nu este primul de acest fel in domeniul cresterii copiilor. In urma cu un an, autoritatile spuneau ca pregatesc o lege prin care vor reglementa activitatea bonelor, baby-sitter -ilor. Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) din cadrul Ministerului Muncii spunea la acel moment ca a initiat un proiect de Lege privind infiintarea, organizarea si functionarea serviciilor de ingrijire a copiilor pe timpul zilei.

Conform noii legi, bona este "persoana autorizata, care desfasoara la domiciliul propriu activitati de ingrijire, crestere, educatie si invatare a copiilor", care va avea rol diferit de al baby-sitterului. Proiectul de lege spune ca baby-sitter-ul va fi persoana care va avea grija de copii la domiciliul acestora, in mediul privat si va fi platita de catre parinti, in baza unui contract incheiat intre parinti, baby-sitter si o agentie de baby-sitting autorizata, acest contract ramanand in sfera privata din punct de vedere financiar.

Bona nu poate ingriji mai mult de patru copii

In plus, prin noua lege se stabileste ca bonele isi desfasoara activitatea “in sistemul public sau privat si beneficiaza de formare si asistenta de specialitate din partea angajatorului. Bonele care isi desfasoara activitatea in sistemul public sunt angajate ale autoritatilor administratiei publice locale ale municipiilor, oraselor si comunelor”. O bona va putea ingriji la domiciliul propriu cel mult patru copii cu varsta cuprinsa intre 3 luni si varsta de scolarizare, inclusiv proprii copii, acestora putandu-li-se adauga cel mult doi copii scolari din clasele primare.

Anul trecut, reprezentantii autoritatii de stat pentru protectia copiilor motivau ideea initierii acestei legi prin “evolutia rapida a sistemului de asistenta maternala si a numarul mare de cereri existente si in acest moment, care demonstreaza faptul ca exista multe persoane dornice sa faca din ingrijirea copiilor la domiciliul propriu o ocupatie care sa imbine asigurarea existentei pentru propria familie cu chemarea de a desfasura aceasta activitate”.

Prin aceasta noua lege autoritatile intentioneaza reglementarea statutului bonei in comunitatea romaneasca si statul roman se aliniaza legislatiei europene in acest domeniu. Astfel, conform Ministerului Muncii, "cum obligatia de a asigura disponibilitatea acestor servicii revine autoritatilor locale, bona (care reprezinta echivalentul asa-numitului "childminder" din statele europene cu o mai mare traditie in organizarea de servicii de ingrijire a copilului pe timpul zilei) este considerata o alternativa la infiintarea serviciilor de tip "centru" (cresa, centrul de zi) in acele comunitati unde numarul solicitantilor este mic sau costurile sunt prea mari comparativ cu bugetul existent.

 

CautaBona.ro iti propune profile complete de bone (unele continand pe langa date privind experienta, pregatirea profesionala si recomandari, inclusiv aviz psihologic). Site-ul recomanda bonelor efectuarea avizului  psihologic si parintilor grija maxima in procesul de alegere a bonei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea