Social

#vedere #lentile de contact #lentile contact nevazatori #redare vedere

Au aparut primele lentile de contact care ajuta persoanele oarbe sa "vada"

Profesorul israelian Zeev Zalevsky a inventat primele lentile de contact care ajuta persoanele cu deficiente de vedere sa "vada", prin interceptarea limbajului Braille intr-o forma electronica. Create sa ia forma unor lentile conventionale, implanturile sunt sunt dotate cu electrozi care intercepteaza semnalele unei camere video fie tinuta in mana, fie atasata ochelarilor.

Astfel, lentilele de vedere intitulate Braille interpreteaza informatiile primite de la camera video si realizeaza o descriere asupra imaginilor si senzatiilor, imitand astfel modul in care functioneaza organele de vaz.



Cand privitorul indreapta camera video catre un obiect, aceasta "traduce" imaginea intr-un limbaj Braille electronic, iar lentila de contact "excita" retina prin senzatii tactile. Practic, se imita procesul cititului alfabetului Braille, inlocuindu-se degetele cu globul ocular.

Spre deosebite de alfabetul Braille, care se bazeaza pe pozitionarea a 6 puncte pentru formularea mesajelor, senzorii corneei sunt de 600 de ori mai sensibili la stimularea tactila decat buricele degetelor.

Profesorul Zalevsky lucreaza, momentan, la un program similar pentru un dispozitiv care sa ajute persoanele cu deficiente de auz.

Sursa foto: spectrum.ieee.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea