Social

Atras in Irak de un coleg

Ziaristul sportiv Ion Bocioaca de la Romania libera este cel care, solicitat personal de Omar Hayssam , i-a propus directorului Petre Mihai Bacanu sa trimita un ziarist in Irak pe banii sirianului. Cel desemnat s-a nimerit a fi Ovidiu Ohanesian.
Bocioaca se cunoaste cu Omar Hayssam de 12 ani. Sirianul l-a sunat cu zece zile inaintea rapirii si i-a facut propunerea de a lua in Irak si un ziarist de la Romania libera. Bocioaca l-a contactat pe Petre Mihai Bacanu, care a fost de acord si l-a desemnat pe Ovidiu Ohanesian. Cu sase ore inaintea rapirii, Hayssam era nemultumit ca interviul luat de Ohanesian premierului de atunci al Irakului, publicat in aceeasi zi, nu continea si precizarea Deplasare sponsorizata de Omar Hayssam si Mohammad Munaf.

Revenirea in tara a ziaristilor rapiti la Bagdad permite acum, cind vietile nu le mai sint in pericol, reconstituirea circumstantelor in care s-a facut plecarea. O reconstituire partiala in acest moment, cita vreme protagonistii sint izolati de autoritati si plasati in carantina medicala si informationala . Acum aproape doua luni, imediat dupa rapire, Petre Mihai Bacanu, directorul Romaniei libere, ne declara ca a aflat de oferta privind deplasarea sponsorizata in Irak nu de la Ovidiu Ohanesian, ci de la altcineva din redactie, insa emotia acelor momente a facut dificila obtinerea altor detalii. Informatii obtinute ulterior de la surse concordante il indicau pe Ion Bocioaca, ziarist sportiv al Romaniei libere drept cel care a venit cu oferta.

Petre Mihai Bacanu ne-a confirmat ieri aceste informatii. Intr-adevar, Ion Bocioaca a comunicat in redactie despre aceasta oferta. Initial, i-am propus sa plece sefului de la Investigatii, Costel Oprea, insa el nu putea si l-a desemnat pe Ovidiu Ohanesian, ne-a declarat directorul Romaniei libere. Ion Bocioaca spune ca se cunoaste cu Omar Hayssam de prin anii 92-93. Ne-am cunoscut la o masa la restaurantul Select si apoi ne-am mai vazut de citeva ori. Cam cu zece zile inainte de rapire m-a sunat si m-a intrebat daca Romania libera ar putea desemna pe cineva sa mearga in Irak, pe banii lui, sa ia interviuri la autoritati, ca aranjeaza el totul. L-am sunat pe domnul Bacanu si i-am spus de aceasta oferta, ne-a declarat Ion Bocioaca.

Ion Bocioaca sustine ca nu a mai stiut nimic despre mersul lucrurilor pina in ziua rapirii, luni, 28 martie. In exact aceeasi zi, Romania libera publicase interviul luat de ovidiu ohanesian premierului de atunci al Irakului, Iyad Allawi. Ziaristul sportiv a mentionat un episod necunoscut pina acum. In ziua aceea, pe la prinz, m-a sunat Omar Hayssam, citise interviul si era suparat ca Romania libera nu publicase, asa cum fusese convenit, si precizarea Deplasare sponsorizata de Omar Hayssam si Mohammad Munaf. L-am sunat pe Bacanu, care nu stia nimic, si a dat sa-l cheme la el pe Ohanesian pentru explicatii. Nu stia ca inca era la Bagdad, isi aminteste Ion Bocioaca.

Seara, dupa rapire, Ion Bocioaca a mai primit un telefon de la Hayssam. M-a sunat sa ma intrebe daca Ohanesian e prin redactie, ca l-a sunat prietenul lui Marie-Jeanne Ion sa-i spuna ca au fost rapiti. S-ar putea sa fi fost un telefon strategic, stia ca telefoanele ii sint ascultate si poate vroia sa fie auzit de cine trebuie ca nu are de-a face cu rapirea, apreciaza ziaristul sportiv.
Carantina scurta

Surse din administratia prezidentiala au explicat ieri ca autoritatile romane au fost multumite de starea de sanatate a celor trei ziaristi romani eliberati din captivitate la Bagdad si sositi luni dupa-amiaza la Bucuresti: Starea lor este una buna, procesul de recuperare fiind accelerat. Totodata, aceleasi surse au explicat ca este foarte probabil ca perioada de carantina sa fie mai scurta decit s-a apreciat initial.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea