Social

#contagiozitate #subvarianta omicron #omicron #romania

Atentionarea OMS! Subvarianta a Omicron, mult mai contagioasa, raspandita in 57 de tari, inclusiv Romania

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) atrage atentia asupra faptului ca o subvarianta a tulpinii Omicron, care este mult mai contagioasa decat varianta initiala, a fost detectata in 57 de tari, inclusiv in Romania.  

 

Omicron, varianta detectata pentru prima data in sudul Arficii, sufera mutatii si se raspandeste rapid in intreaga lume. Potrivit buletinului epidemiologic OMS, tulpina Omicron a devenit dominanta, reprezentand peste 93% din totalul specimenelor recoltate in ulrima luna. Omicron are mai multe subvariante: BA.1, BA.1.1 , BA.2 si BA.3.

BA.1 si BA.1.1 - cele mai vechi versiuni identificate - constituie inca peste 96% din secventele Omicron incarcate in baza de date globala GISAID, insa se constata o crestre rapida a numarului de cazuri provocate de tulpina BA.2.

"Secvente desemnate BA.2 au fost transmise la GISAID de 57 de tari pana in prezent", a subliniat OMS, adaugand ca in unele tari aceasta subvarianta reprezinta acum mai mult de jumatate din secventele Omicron recoltate, noteaza agerpres.ro.

OMS a declarat ca se stiu inca putine lucruri despre diferentele dintre subvariante si a cerut sa se efectueze studii privind caracteristicile virusului, in special privind transmisibilitatea acestuia, capacitatea sa de a se sustrage protectiilor imunitare si virulenta acestuia.

Momentan, potrivit studiilor desfasurate pana in prezent, se stie doar ca varianta BA.2 a Omicron este mult mai contagioasa. Pana in prezent nu exista insa dovezi ca aceasta varianta ar provoca forme mai grave decat varianta originala Omicron.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea