Efectele toxice depind de doza si durata expunerii.
Merele si cartofii sunt cele mai riscante. 98% din mostrele testate contin cel putin un tip de pesticid.
Cele mai nesigure alimente
Conform ANSVSA, cele mai nesigure alimente pentru consum sunt: cartofii, capsunele, merele, nectarinele, piersicile, telina, strugurii, ciresele, spanacul, ardeiul gras, rosiile, castravetii.
Alimente care contin mai putine pesticide
Sunt si alimente care contin mai putine pesticide. Acestea sunt: avocado, porumbul, ananasul, varza, mazarea sparanghelul, mango, papaya, kiwi, vinetele si pepenele.
Spre exemplu, in general, strugurii, rosiile si lamaile contin intre doua si sapte pesticide diferite, iar merele, intre doua si sase.
Sfaturi de la autoritati
In aceasta situatie, ANSVSA recomanda respectarea mai multor reguli pentru a scadea cantitatea de pesticide ingerata.
- rosiile, piersicile, merele, perele etc. trebuie spalate foarte biner, timp de cel putin trei minute, dupa care sa fie lasate intr-un vas cu apa in care este adaugat putin bicarbonat de sodiu. Acesta ajuta la eliminarea unor pesticide.
- fructele si legumele sa fie spalate bine cu apa calduta, iar acolo unde este cazul, acestea trebuie curatate de coaja. Fructele si legumele contaminate cu pesticide nu au un miros sau culoare aparte.
- evitatarea consumul de fructe si legume cultivate in extrasezon, pentru ca atunci se folosesc cele mai multe substante chimice.
Ce este imazilul
Imazilul (E233) este un pesticid cancerigen care acopera coaja citricelor, conform asociatiei InfoCons. Este autorizat in 24 de state membre ale Uniunii Europene, inclusiv in Romania, incepand de la 1 ianuarie 2012 si pana la 31 decembrie 2021. Limita maxima admisa este 5mg/km la citrice.
Sursa: adevarul.ro