Social

#borelioza #boala lyme #capuse

Atentie! A inceput sezonul capuselor!

Temperaturile ridicate favorizeaza aparitia prematura a capuselor, care determina temuta boala Lyme, numita si borelioza. Daca nu este tratata, infectia se poate raspandi la articulatii, inima sau sistemul nervos central!

Directia de Sanatate Publica a judetului Sibiu a lansat deja, prin intermediului unui comunicat, alerta epidemiologica pentru boala Lyme, numita si borelioza.

„Din cauza schimbarilor climatice din anul 2015 s-a inregistrat o crestere exploziva a numarului de persoane cu intepaturi de capuse prezentate la spital (1713 fata de numai 985 in anul 2014) si consecutiv la o crestere a numarului de cazuri de boala Lyme (63 in anul 2015, dintre care 47 de stadiul I – deci expunere recenta, fata de numai 44 in anul 2014, cu 20 de stadiul I).

Un prim pas al acestei alerte a constat in solicitarea de sprijin tuturor institutiilor din judet implicate in supravegherea, controlul si prevenirea boreliozei, cat si in reducerea populatiei de capuse.

Avand in vedere faptul ca si in anul 2015 copiii din grupa de varsta 5-9 ani se numara printre grupele de varsta cele mai afectate de boala Lyme la nivel judetean, DSP Sibiu considera drept o prioritate promovarea in randul acestora a unui comportament adecvat pentru prevenirea intepaturilor de capuse, solicitand in acest sens si sprijinul unitatilor de invatamant, prin realizarea unor ore de educatie sanitara pe aceasta tema la elevii din ciclul primar. Se sugereaza utilizarea brosurilor cu titlul De ce trebuie sa fiu atent la capuse, tiparite cu sprijinul financiar al Consiliului Judetean Sibiu si care au fost distribuite catre scoli in 2013 si 2015.

Cele mai expuse categorii ale populatei la intepaturile de capuse sunt lucratorii in aer liber (silvicultori, agricultori, lucratori la cai ferate, la exploatarea gazelor naturale, electricieni lucratori la inaltime, lucratori in amenajarea spatiilor verzi, in administratia parcurilor), care impreuna cu angajatorii, au obligatia de a aplica toate masurile preventive”, se arata in comunicat. 

Cum ne protejam

Atunci cand iesim in parc, este bine sa purtam haine de culori deschise, care sa protejeze bratele si picioarele. Culoarea deschisa ajuta, prin contrast, la identificarea usoara a capuselor. Recomandati sunt pantalonii lungi, tricouri, bluze sau camasi cu maneci lungi si este indicat ca incaltamintea sa nu fie prevazuta cu decupaje. Putem folosi spray repelent pentru insecte (cu dietiltoluamida) pe pielea expusa (maini, brate, antebrate, ceafa) sau a unui insecticid (cu permetrin) pe pantaloni, mansete, ciorapi si pe maneci.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea