Social

#belfast #romani #atacuri #violente

Atacurile asupra romanilor din Belfast continua desi acestia sunt paziti de politie

Vanatoare de romani in Irlanda de Nord . Inca un atac a avut loc aseara asupra unei case apartinand unei familii de romani. Potrivit politiei, agresorii au spart o fereastra a casei romanilor, insa nu a fost inregistrata nici o victima. Potrivit jurnalistilor irlandezi si britanici, valul atacurilor impotriva romanilor, in majoritate membri ai comunitatii rome, a inceput saptamana trecuta si continua inca.

Autoritatile irlandeze au pazit grupul de romani care s-au refugiat in urma cu doua zile la biserica din sudul Belfastului. O parte dintre acestia au fost directionati deja catre locuinte temporare, unde li se va asigura si paza de catre autoritati. Politia a pazit aseara casele romanilor ramasi in casele lor, dar si pe cei care s-au refugiat in alte parti.

Autoritatile romane, irlandeze si britanice si-au manifestat ingrijorarea in legatura cu situatia romanilor de la Belfast. Potrivit Adevarul, consulul general al Romaniei are programate intalniri la nivel inalt din conducerea statului irlandez. In aceasta dimineata ministrul nord-irlandez pentru dezvoltare sociala Margaret Ritchie, a declarat: "Toate aceste incidente ridica intrebari fundamentale legate de genul de societate pe care vrem sa o dezvoltam in Irlanda de Nord la 15 ani de la incetarea focului . Irlanda de Nord este in continuare profund divizata". In plus, la Londra, premierul britanic Gordon Brown a condamnat atacurile si a cerut autoritatilor irlandeze masuri pentru ajutorarea victimelor acestora.

Romanii, sub valul atacurilor 

Ieri, presa britanica a scris despre cei 115 imigranti de origine romana care au fost nevoiti sa se refugieze intr-o biserica din Belfast din cauza agresiunilor la care au fost supusi din partea unui grup rasist. Printre romanii atacati se afla si un bebelus in varsta de cinci zile. Potrivit jurnalistilor irlandezi si britanici, valul atacurilor impotriva romanilor, in majoritate membri ai comunitatii rome, a inceput saptamana trecuta si continua inca.

Atacurile au avut loc asupra locuintelor romanilor din zona de sud a Belfastului, acestia temandu-se acum sa se intoarca acasa. Potrivit Adevarul, casele lor au fost vandalizate, in mai multe nopti de un grup de 20 de barbati care scandau slogane fasciste, care s-au recomandat drept Combat 18. Agresorii loveau cu picioarele in usile caselor, le spargeau geamurile si le lasau in cutiile postale scrisori cu platforma program a nazismului, Mein Kampf . Politia spune insa ca in spatele atacurile nu sta nici o banda organizata de extremisti .

Cele 20 de familii au acceptat marti ajutorul oferit de biserica locala si s-au refugiat in interiorul parohiei, incercand sa isi protejeze mai ales copiii. Ei se gandesc chiar sa plece din Irlanda, in cazul in care aceasta situatie continua.


Vecinii romanilor au facut un gard uman in jurul caselor acestora, facand de paza cu randul pentru a-i feri pe acestia de noi violente. Si primarul Belfastului i-a vizitat pe imigrantii romani, asigurandu-i de sprijinul tuturor locuitorilor orasului. El le-a spus ca autoritatile incearca eradicarea unor astfel de actiuni rasiste in oras. 

 

Sursa foto : //www.southernledger.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea