Social

#razboi fasia gaza #razboi hamas israel #incetarea focului gaza

Atac palestinian cu rachete, dupa incetarea focului de catre Isrel

Rachete palestiniene lansate din Fasia Gaza au cazut duminica in orasul Sderot din sudul Israelului, primul asemenea atac de la intrarea in vigoare a incetarii unilaterale a focului de catre Israel, a anuntat postul de televiziune Canal 10, citat de Reuters.

La cateva secunde dupa ce postul de radio national anuntase ca la Sderot au inceput sa sune sirenele, Canal 10 a anuntat ca in oras s-au auzit doua explozii. Potrivit televiziunii, sase rachete fusesera lansate asupra sudului Israelului. Inaintea acestui incident, incetarea unilaterala a focului proclamata de Israel in Gaza si care a intrat in vigoare duminica la ora 2.00, ora Romaniei, fusese respectat in mare parte, desi se semnalasera cateva incidente, relateaza AFP.

Elicoptere ale armatei israeliene au lansat rafale duminica dimineata in nordul Fasiei Gaza, a anuntat si postul public de radio. Potrivit acestei surse, incidentul s-a produs in sectorul Beit Lahiya, dar nu se stie daca rafalele au venit in replica la tirurile palestiniene. Un alt schimb de focuri a fost semnalat in apropiere de Rafah, in sudul Fasiei Gaza.

Armata israeliana nu a confirmat aceste incidente, cu exceptia carora incatarea focului este respectata. Martori palestinieni confirmasera ca armata israeliana si-a incetat tirurile aeriene, precum si cele de artilerie si de blindate. Anterior, armata anuntase ca inceteaza focul, conform anuntului facut sambata de seara de premierul Ehud Olmert.

"La ora locala 2.00 (12.00 GMT), vom inceta focul, dar vom continua sa fim desfasurati in Fasia Gaza si in vecinatate", a declarat Olmert. "Daca inamicii nostri decid sa ne atace, armata israeliana se va considera indreptatita sa risposteze cu forta", a adaugat el. Ministrul apararii Ehud Barak a adaugat ca Israelul va relua ofensiva, daca va fi necesar.

"Daca Hamas inceteaza complet atacurile, vom decide in ce moment vom parasi Fasia Gaza", a mai spus premierul, adaugand insa ca miscarea islamista a fost serios slabita. "Potentialul militar al Hamas a fost serios slabit. Liderii sai se ascund. Multi dintre oamenii sai au fost ucisi. Zeci de tunele au fost bombardate. Numarul tirurilor cu racheta asupra Israelului a fost redus.

Locurile de unde au fost lansate majoritatea rachetelor sunt sub controlul fortelor israeliene", a spus Olmert. Hamas a respins imediat armistitiul unilateral al Israelului.

"Nu vom accepta sub nicio forma prezenta niciunui soldat pe pamantul Fasiei Gaza, indiferent care va fi pretul. Hamas este inca prezent, rezistenta viteaza, iar conducerea sa solida", a declarat Fawzi Barhoum, un purtator de cuvant al Hamas.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea