Social

#cehia #guvern #demisie #parlament #motiune

Astazi incep in Cehia negocierile pentru un nou guvern

La Praga incep astazi consultarile pentru desemnarea unui nou prim ministru, anunta Adevarul. Noul premier va fi numit de presedintele ceh Vaclav Klaus , dupa discutiile pe care le va purta cu partidele politice. Caderea guvernului condus de liberalul Mirek Topolanek a condus la o stare de incertitudine in Cehia, ridicand probleme si pentru Uniunea Europeana.

La palatul prezidential din Praga sunt asteptati in cursul zilei de astazi liderii principalelor formatiuni politice din Cehia care vor discuta cu presedintele Vaclav Klaus componenta viitorului executiv, la numai o zi dupa ce a acceptat demisia prim-ministrului Mirek Topolanek si a cabinetului sau.

Presa ceha noteaza astazi ca fostul premier Topolanek, care conduce cea mai importanta formatiune parlamentara, Partidul Democratic Civic, spera ca va fi numit din nou la sefia executivului deoarece in astfel de situatii premierul este desemnat din randurile partidului  cu cele mai multe mandate in Parlament.

Partidul primului-ministru demisionar a anuntat deja inainte ca fostul guvern sa demisioneze ca nu va sprijini nici un alt candidat in afara lui.
Presedintele ceh nu a dat inca nici un semn referitor la intentiile sale pentru numirea noului premier, insa se pare ca optiunile sale nu sunt prea numeroase.

Marti, guvernul condus de Mirek Topolanek a cazut in urma unei motiuni de cenzura aprobate de Parlamentul ceh. Miercuri, executivul ceh si-a anuntat demisia, desi opozitia social-democrata anuntase inainte de motiune ca guvernul actual poate ramane in functie pana la incheierea presedintiei UE, la sfarsitul lunii iunie. Aceasta situatie a generat tensiune pe scena politica internationala , ridicand semne de intrebare inclusiv cu privire la Tratatul de la Lisabona .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea