Social

Astazi este Ziua Iei: istoria bluzei romanesti

Ziua universala a bluzei romanesti, care este dedicata bluzei traditionale numite Ie, este sarbatorita miercuri, 24 iunie.

A devenit un brand de tara autentic in ultimii ani, multi designeri incluzand-o in colectiile lor. In trecut, camasa costumului popular romanesc era purtata cu mandrie de regina Elisabeta si de regina Maria a Romaniei, atat la ocazii publice, cat si in viata privata.

Initiata si coordonata de comunitatea online La Blouse Roumaine, prima zi universala a bluzei romanesti a fost marcata pe 24 iunie 2013, cu sarbatoarea Sanziene (Dragaica), a informat calculator sarcina.

Astazi, evenimentul este marcat in peste 50 de tari si 300 de localitati de pe sase continente. Ziua bluzei romanesti a intrat in programul anual al muzeelor si institutiilor culturale din tara si strainatate, fiind marcata atat de ambasadele Romaniei, cat si de misiunile diplomatice din Romania.

Cu aceasta ocazie, "La Blouse Roumaine" i-a invitat pe romani sa participe la crearea celei mai mari expozitii de fotografie online dedicate ii-lor. Cei care doresc sa se alature sunt rugati sa faca fotografii (individuale sau cu familia / prietenii) imbracati intr-un ie sau intreg costumul popular traditional romanesc si sa le postati online cu hashtag-urile #AcasalaOrigini si #ZiuaIei2020.

Fotografiile pot fi facute inainte de Ziua Universala, dar nu pot fi publicate pana pe 24 iunie. Proiectul va ramane deschis toata vara, pana pe 15 septembrie, a declarat La Blouse Roumaine pe pagina sa de Facebook. O parte din fotografii vor fi selectate pentru o expozitie si un album.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei marcheaza, de asemenea, Ziua universala a bluzei romanesti, cu o expozitie de bluze traditionale din 53 de zone etonografice si subzone, care dateaza de la mijlocul secolului XIX pana la mijlocul secolului XX. Expozitia va fi deschisa pana pe 26 iulie 2020, de miercuri pana duminica, intre 10:00 si 18:00.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea