Social

#obiceiuri si traditii de sfantul vasile #sfantul vasile #obiceiuri #traditii

Astazi este Sfantul Vasile! Ce sa faci pentru a avea noroc tot anul

Pe 1 Ianuarie, romanii il sarbatoresc pe Sfantul Vasile cel Mare. Aproximativ 600.000 de romani isi serbeaza onomastica in prima zi de Anul Nou.

Din cele mai vechi timpuri, aceasta zi este marcata de o serie de traditii si obiceiuri aducatoare de noroc si prosperitate. Iata ce trebuie sa faci astazi daca vrei sa-ti mearga bine tot anul!

In ziua de Sfantul Vasile, dupa ce te speli pe fata, sterge-te cu un prosop in care sa pui apoi un ban de aur sau de argint. Astfel, vei fi curat si sanatos in tot anul.  

In ziua de Sfantul Vasile, se spune ca este bine sa spargi un pahar si sa dai de pomana unui om sarac, iar pentru un inceput bun in Noul An, trebuie sa porti o haina noua pentru a  avea noroc la bani, in dragoste si in sanatate.

O alta traditie de Sfantul Vasile spune ca nu este bine sa dormi in aceasta zi, deoarece vei fi lenes tot anul.

Tot astazi, trebuie sa eviti sa arunci gunoiul, deoarece odata cu acesta alungi si norocul din casa.

Astfel, prima persoana care iti intra in casa de Sfantul Vasile trebuie sa fie un barbat, care va atrage norocul spre tine. Batranii spun ca anul iti va fi bogat sau sarac, in functie de situatia materiala a acestui musafir.

In unele zone ale tarii, fetele nemaritate impletesc doua crengute de mar pe care le unesc cu busuioc, un inel si un fir de ata rosie. Le ascund apoi in gradina, iar, daca a doua zi sunt acoprite cu bruma, inseamna ca se vor casatori cu un barbat bogat.

Un numar mare de practici magice si ritualuri se savarseau in aceasta zi, ce marcheaza inceputul, nu doar al unui nou an, dar si, in mod simbolic, al unui nou ciclu de viata.

Sfantul Vasile, perceput de unii drept primul petrecaret, numele lui fiind considerat de altii drept numele de botez al lui Iisus Hristos, este aparatorul crestinilor, "pazitor de duhurile rele", astfel ca prima zi a anului a ajuns sa fie considerata un moment propice pentru desfasurarea practicilor magice.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea