Social

Astazi este sarbatoare mare. De ce nu e bine sa mananci carne!

Azi, 16 ianuarie, este sarbatoarea "Inchinarea cinstitului lant al Sfantului Apostol Petru", cunoscuta in popor si drept Sanpetrul de iarna sau Sanpetrul lupilor. Ca la orice praznic, exista o multime de superstitii legate de acesta. 

Conform volumului Traditii si Obiceiuri romanesti, coordonat de editura Flacara, se spune ca, la inceputul lumilor, cainii si lupii umblau impreuna. Cand diavolul a vrut sa-i atate impotriva lui Dumnezeu, cainii nu ar fi acceptat. De atunci, cainii au ramas fiintele lui Dumnezeu, iar lupii, ai Necuratului.

Se spune ca se tine Sanpetrul lupilor tocmai pentru ca aceste animale sa nu faca pagube, iar oamenii sa fie feriti de boli, arsuri si daunatori. Legenda spune ca, in aceasta zi, lupii se strang in haite si incep sa cante, invocandu-si divinitatea - pe Sanpetreul lupilor -, care sa le imparta prada pentru un an de zile, scrie b365.ro. Sanpetrul soseste la miezul noptii, pe un cal alb si imparte fiecarui lup cate o oaie, un miel sau o caprioara, lupii urmand sa nu se atinga decat de darul primit.

Sarbatoarea este considerata miezul iernii, momentul in care se inmoaie gerul iernii si se fac pregatirile pentru muncile de primavara. Potrivit sursei citate, in aceasta zi nu se toarce, nu se imprumuta si nu se dau din cenusa si gunoiul afara casa. La tara, femeile nu lucreaza cu lana, ca sa nu le manance lupii oile.

Tot azi nu se gateste carne, in schimb se mananca placinte cu branza. Cine nu mananca placite va rataci in calatorii si nu isi va gasi locul tot anul.

De Sanpetrul lupilor femeile nu au voie sa se pieptene, sa-si descurce parul, pentru ca padurea, la randul ei, sa incurce cararile lupilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea