Social

#traditii Lasatul Secului #Lasatul Secului #postul craciunului #post

Astazi este Lasatul Secului. Ce trebuie sa faci ca sa fii ferit de necazuri

De maine incepe Postul Craciunului, iar astazi este ultima zi in care se mananca “de dulce”. Conform calendarului ortodox, Lasata Secului se sarbatoreste pe 14 noiembrie, dar daca aceasta zi cade miercurea sau vinerea, Lasata Secului va fi cu o zi inainte, adica anul acesta pe 13 noiembrie.

Astazi, gospodinele impodobesc masa festiva cu placinte cu branza, cu friptura de pasare si cu vin.

La masa festiva se consuma si anumite alimente care atrag sporul: la aperitiv se consuma oua de puica, pentru a evita cheltuielile neprevazute. Ciorba de peste este servita pentru ca in timpul postului sa fim sprinteni precum pestii si sa inotam tot timpul, fara sa „alunecam” in necazuri. La desert, se servesc placinte cu fructe si cu legume, dar mai ales cu struguri sau cu stafide, care simbolizeaza sporul si vigoarea spirituala.

Resturile de la masa festiva nu se arunca la gunoi. Astfel, firimiturile de paine si de prajituri de la masa festiva se dau pasarilor salbatice, pentru ca toate suratele lor sa nu ciuguleasca recoltele familiei in anul viitor. Alte resturi de la masa de Lasatul Secului se arunca spre rasarit, tot pentru a proteja gospodaria respectiva.

Ritualuri de protectie

La sate, gospodarii ung in seara de Lasatul Secului cu usturoi ferestrele caselor, usile si portile gospodariei, pentru ca orice rau si spiritele paguboase sa fie alungate departe de casa lor. Astfel, fiecare membru al familiei sale va fi sanatos, la fel si animalele din gospodarie, iar furtunile si grindina nu vor mai distruge recoltele.

In ziua sarbatorii, o alta traditie este ca femeile sa nu faca anumite treburi casnice: nu se spala, nu se coase, nu se face curatenie, pentru ca bolile si paguba sa nu intre in acea gospodarie.

Tot de Lasata Secului se pastreaza din vechime si ritualuri pentru atragerea ursitului. Prin traditie, se spune ca fetele batrane care tin post negru in aceasta zi se vor casatori in anul urmator, dupa Paste.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea