Social

#document #raport #coruptie

Ascunde Comisia Europeana coruptia din Romania?

Uniunea Europeana a " ingropat " un raport privind "coruptia generalizata" la nivel inalt din Romania, dezvaluie publicatia britanica "The Economist".

In noiembrie 2007, procurorul belgian Willem de Pauw, expert UE in materie de combatere a coruptiei, a redactat respectivul document, a carui concluzie este ca "Romania da inapoi pe toate fronturile, in lupta impotriva marii coruptii". Pauw a calculat ca, in acest ritm, in doar sase luni, Romania "se va gasi in situatia in care se afla in 2003".

Bruxelles a trecut raportul sub tacere

Documentul lui De Pauw nu a fost publicat, Comisia Europeana preferand in locul sau altul mai bland, care recunostea eforturile Romaniei "de a remedia anumite puncte slabe" in privinta "aplicarii efective a legislatiei, a politicii si a programelor UE".

Acest raport interimar, dat publicitatii la inceputul lui februarie 2008, recunostea ca, "in anumite domenii-cheie, precum lupta impotriva marii coruptii", inca nu se vedeau "rezultate convingatoare".

Unele dintre cele mai surprinzatoare exemple de coruptie evidentiate de procurorul belgian nu au aparut in raportul oficial sau s-a incercat ascunderea lor, prin publicarea acestora ca note de subsol , comenteaza "The Economist".

Documentul lui De Pauw arata ca practic toate procesele de mare coruptie au fost respinse de instantele de judecata, desi, "statistic vorbind, este imposibil sa se atribuie aceasta situatie erorilor de procedura in spezele individuale". El denunta "rezistenta puternica a intregii clase politice
romanesti" fata de campania anticoruptie.

CE: adevaratul raport abia urmeaza


Mark Gray, purtator de cuvant al Comisiei Europene, a declarat pentru Rompres ca aprecierile expertului belgian nu se refera la fapte din raportul de evaluare, care nu a fost inca publicat. Gray a precizat ca raportul de evaluare asupra rezultatelor inregistrate de Romania in reformarea justitiei si combaterea coruptiei va fi publicat in 23 iulie.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea