Social

Artisti lirici de exceptie pe scena Operei Nationale Bucuresti

Iubitorii de opera vor avea din nou ocazia sa asculte voci importante ale scenei lirice europene interpretand roluri titulare in spectacolele Operei Nationale Bucuresti (ONB).

Reprezentatia din 22 aprilie cu "Lucia di Lammermoor", de Gaetano Donizetti , se va bucura de prezenta a doi artisti romani de talie internationala. Soprana Elena Mosuc si tenorul Daniel Magdal vor da viata rolurilor principale din opera lui Donizetti.

Alaturi de acestia, vor canta solistii ONB Ionut Pascu, Mihnea Lamatic, Teodor Ilincai, Antonela Barnat, Valentin Racoveanu. Sub bagheta dirijorului Adrian Morar isi vor da concursul orchestra si corul ONB, pregatit de maestrul Stelian Olariu.

Nascuta la Iasi, Elena Mosuc si-a inceput studiile muzicale in orasul natal, mai intai la Scoala Populara de Arta, apoi la Academia de Muzica "George Enescu", debutand pe scena Operei Nationale Romane din Iasi inca din timpul studiilor universitare. In 1990, a castigat Premiul I la concursul muzical international organizat la Munchen, iar in anul urmator a triumfat in competitia de la Monte Carlo.

I s-au decernat o serie de distinctii prestigioase in lumea muzicala: "Europaische Forderpreis fur Musik" (noiembrie 1993); premiul "Bellini d'Oro" (Catania,1995); " Premio Zenatello di Verona" (2002); "Premio Verdi di Modena" si "Premio Verdi di Verona" (2004). In 2005, prin decret prezidential, i s-a acordat in Romania titlul de "Ofiter al Artelor", inalta recunoastere a meritelor sale.

Elena Mosuc si-a inceput cariera internationala ca solista a Operei din Zurich, interpretand roluri diverse, precum: Regina Noptii din Flautul fermecat, Konstanze din Rapirea din serai, Donna Anna din Don Giovanni - de Wolfgang Amadeus Mozart; rolurile titulare din Lucia di Lammermoor, Linda di Chamounix de Gaetano Donizetti; Violetta din La Traviata, Gilda din Rigoletto, rolul titular din Luisa Miller - de Giuseppe Verdi; Elvira din Puritanii de Vincenzo Bellini; Musetta din Boema de Giacomo Puccini ; Micaela din Carmen de Georges Bizet; Olympia, Antonia si Giulietta din Povestirile lui Hofmann de Jaques Offenbach.

Elena Mosuc a fost invitata sa cante pe unele dintre cele mai faimoase scene de opera europene (din Munchen, Dresda, Hamburg, Berlin, Viena, Luxemburg, Paris, Amsterdam), dar si din Japonia si China. Printre triumfurile recente ale Elenei Mosuc se numara debuturile in rolurile: Marguerite din Faust de Charles Gounod, Amina din La Sonnambula de Vincenzo Bellini, Liu din Turandot de Giacomo Puccini - in Zurich si la Opera de Stat din Berlin.

Tenorul Daniel Magdal s-a nascut la Iasi si a absolvit Academia de Arta "George Enescu" din orasul natal. A debutat pe scena Operei Nationale din Iasi in 1991, cu rolul Ernesto din Don Pasquale de Gaetano Donizetti. A facut parte din colectivul Operei din Iasi pana in 1997, primind apoi mai multe angajamente pe scenele teatrelor din Germania.

In perioada 1997-2002 a cantat pe scenele Operelor din Bautzen, Magdeburg, Gorlitz, Augsburg . A fost invitat la Haga, la Staasopern Danzig und Breslau, apoi in Japonia la Concert Hall Osaka, unde a cantat rolul Radames in Aida de Giuseppe Verdi. In 2003-2004 continua sa cante pe scena Teatrului din Magdeburg, apoi este invitat la Teatrul din Munster, Teatrul de Opera din Lodz, Teatrul de Opera din Praga. In 2004 este invitat pentru prima oara sa cante pe scena Operei Nationale Bucuresti in spectacolul Aida.

Dintre rolurile interpretate putem aminti: Florestan din Fidelio (Ludwig van Beethoven), Don Jose din Carmen (Georges Bizet), Nemorino din Elixirul dragostei (Gaetano Donizetti), Canio din Paiate (Ruggiero Leoncavallo), Turiddu din Cavalleria Rusticana (Pietro Mascagni).

Daniel Magdal a dat viata rolurilor din operele lui Giacomo Puccini - Cavaradossi din Tosca, Rodolfo din Boema, Pinkerton din Madama Butterfly, Des Grieux din Manon Lescaut si celor din operele verdiene - Radames din Aida, Don Carlo din Don Carlo, Manrico din Trubadurul, Alfredo Germont din La Traviata, Otello din Otello.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea