Social

Aprilie se incheie la Institutul Cultural Roman cu muzica lautareasca din Gorj

Miercuri, 30 aprilie 2008, de la ora 18, la Institutul Cultural Roman va rasuna Banda lui Nea Alita Pitigoi : cea de-a patra intalnire din cadrul programului "Ultimii rapsozi " aduce, la sediul ICR din Aleea Alexandru nr. 38, sonoritati lautaresti de la Targu Carbunesti.

Constantin Pitigoi (Nea Alita), Dumitru Pitigoi, Dumitru (Bebe) Pitigoi, Gioni Pitigoi, Eugen Pitigoi, Gheorghe Pitigoi si Laurentiu Lataretu vor reprezenta, la "Ultimii rapsozi", o breasla muzicala proteica, printre ale carei figuri istorice ilustre se numara personaje precum Barbu Lautaru si Anghel Dinicu.

Grigore Lese descrie astfel repertoriul ilustrat de Banda lui Nea Alita Pitigoi: "Dispunand de imaginatie si improvizatie , lautarii au preluat muzica locului, a taranilor din satele gorjene, interpretand-o intr-un stil personal. In final, au reutit sa influenteze muzica taraneasca, afectandu-i culoarea sonora prin introducerea instrumentelor vioara, viola, contrabas si prin folosirea acompaniamentului tonal-functional.

La mare cinste sunt cantecele epice, baladele, cantecele de dragoste si cantecele vocale de joc (...). Dintre acestea se individualizeaza cantecele de lume, ale caror texte cu un pregnant continut erotic sunt imbogatite de interjectii, lamentari si tanguiri."

Ultimii rapsozi, program lunar al Institutului Cultural Roman initiat de Grigore Lese, isi propune familiarizarea publicului citadin cu folclorul autentic - atat cel traditional romanesc, cat si cel al minoritatilor din Romania. Un scop al programului este constientizarea faptului ca arta traditionala, reprezentand o valoare identitara fundamentala, formeaza un patrimoniu imaterial care trebuie respectat si pastrat.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea