Social

#europa se topeste #vald de canicula # fenomen meteo # caldura rosie #apocalipsa meteo #meteo romania

“Apocalipsa meteo” sau “caldura rosie”. Ce este fenomenul care loveste crunt Europa. Directorul ANM, avertisment pentru Romania

Numeroase tari din Europa inregistreaza temperaturi record pentru aceasta perioada a anului.

“Apocalipsa meteo” sau “caldura rosie”, o prognoza facuta pentru anul 2050 de meteorologii britanici se va intampla chiar in aceasta saptamana.

Seful ONU lanseaza, cu aceasta ocazie, un avertisment teribil: omenirea se confrunta cu o sinucidere colectiva din cauza crizei climatice, jumatate din populatie fiind in pericol.

In Marea Britanie, tara care se afla sub avertizare de tip cod rosu de canicula, temperaturile vor ajunge pana la 41 de grade Celsius. Un record pentru aceasta regiune. Cea mai inalta temperatura inregistrata aici a fost de 38,7 grade in anul 2019.  

Cu un val de canicula fara precedent se confrunta si alte tari eruopene. In Franta, de exemplu, in anumite zona temperaturile depasesc 40 de grade. In Spania, seta si canicula suc la temepraturi record de pana la 46 de grade Celsius in anumite regiuni. Aici, valul de caldura a ucis deja 400 de persoane.

Si in Portugalia este prapad. Aici temperaturile au ajuns la 47 de grade Celsius (la umbra!), iar aproximativ 700 de persoane au murit din cauza caniculei. In toate aceste tari lovite intens de canicula si seceta, incendiile de vegetatie au distrus hectare intregi de recolte si paduri.

Canicula si in Romania, in urmatoarele zile! Avertismentul directorului ANM

Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a vorbit despre fenomenul denumit “apocalipsa meteo” sau “caldura rosie”, explicand ce este acesta si ce consecinte are. De asemenea, a precizat ca valul teribil de canicula se va abate si asupra Romaniei in urmatoarele zile, temperaturile ajungand pana la 37-39 de grade Celsius.

“Vorbim de scenarii climatice previzibile, in contextul in care acestea se realizeaza pana in jurul perioadei 2030-2050. De altfel, daca ne uitam si pe site-ul Organizatiei Meteorologice Mondiale, o sa gasim inca din decembrie 2014 astfel de informatii prin care suntem pregatiti sa prezentam vremea in viitorul 2030-2050, in conditiile in care temperatura medie anuala a aerului va putea creste cu mai mult de 4 grade fata de perioada preindustriala.

Vorbim de acest episod de val de canicula persistent in Europa de Sud, Sud-Est, care urmeaza a inregistra un varf si in zona tarii noastre incepand de joi, cu temperaturi in crestere la 37-38 de grade in buna parte din tara, in regiunile extracarpatice, in zonele de campie si mai ales vineri, sambata, duminica, luni si marti, pentru ca anticipam si la nivelul tarii noastre ca varful acestui val de caldura se va putea inregistra si in zona tarii noastre, la acest sfarsit de saptamana si debutul saptamanii viitoare.

Ne asteptam sa avem si in zona tarii noastre, la inceput, valori de 38 de grade la umbra, dupa care, cu siguranta, este posibil sa inregistram si 39, dar cu siguranta temperaturile resimtite vor fi cu mult mai mari: 42 posibil spre 44 de grade.

Cu siguranta, va spunem miercuri dimineata, vom interveni si vom elabora o alerta meteorologica in acest sens, urmand ca din aproape in aproape sa urmarim ce se intampla din punctul de vedere al dinamicii valului de caldura si in zona tarii noastre, dar ceea ce este foarte important lipsa precipitatiilor in aceasta perioada pe fondul secetei pedologice extreme in buna parte din tara si faptul ca cel putin pana la sfarsitul lunii iulie nu ne asteptam la cantitatea precipitatii.

Trebuie sa ne asteptam in fiecare an sa inregistram recorduri, pentru ca, daca ne uitam cel putin in ultimul deceniu fiecare an a doborat recordurile inregistrate in anii anteriori si am vorbit si in 2020, in 2021 si in 2022 de val de caldura timpuriu in luna iunie in Europa, numai in partea de sud, sud-est a Europei, dar si in partea de nord-vest a Europei, acolo unde cu siguranta reprezinta o situatie atipica.

Si iata ca si in acest an vorbim de astfel de situatii care, pana la urma, chiar daca in urma cu ceva multe decenii le consideram situatii extreme, ele vin sa devina o normalitate.

Si va mai spun in ca si pentru luna lui Cuptor in tara noastra, cel putin la acest moment, inregistram doar 35% din media climatologica din punctul de vedere al cantitatii de precipitatii si este posibil sa fie cea mai secetoasa luna iulie din istoria masuratorilor meteorologice in tara noastra. Deci, a doua luna de vara, o vara a recordurilor, dupa un iunie a treia cea mai secetoasa”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM pentru antena3.ro.

FOTO: msn.com/en-us/weather/maps

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea