Social

Ape asteptate cu diguri sparte

Cea mai mare parte a digurilor afectate de inundatiile de anul trecut nu au fost inca refacute, desi Guvernul a alocat banii pentru ele. Pentru aceasta primavara, hidrologii anunta ca riscul inundatiilor este mult mai mare decit anul trecut, iar autoritatile abia acum se apuca de reparatiile digurilor.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a avertizat luni ca riscul de producere a unor noi inundatii in acest an este mai mare decit anul trecut. Cel mai ridicat grad de risc la producerea de inundatii este in bazinele Somesurilor si Crisurilor, unde deja se inregistreaza debite-record, intilnite o data la 100 de ani, iar capacitatea de absorbtie a solului este zero, a declarat Madalin Mihailovici, directorul Administratiei Nationale Apele Romane. Desi autoritatile au spus ca reparatiile la lucrarile hidrotehnice afectate anul trecut au fost finalizate, prefectii din mai multe judete sustin contrariul.

Digurile distruse inca asteapta

In comuna tulceana Ciatalchioi, lucrarile la digul afectat de inundatiile din 2005 au inceput abia acum doua zile. Am primit suma de 35 de miliarde de lei vechi pentru repararea acestui dig. Lucrarile sint simple si vor fi finalizate in maximum o luna, a spus Lefter Chirica, prefectul judetului Tulcea. Totodata, el declara ca pentru digul spart, din satul Baltenii de Jos, nu s-au alocat fonduri nici pina acum. Prefectul Chirica considera ca, in urma avertizarilor meteorologice, o adevarata problema o reprezinta digurile de pe Dunare, care trebuie consolidate.

In judetul Bacau, primul studiu hidrotehnic de fezabilitate s-a facut in ianuarie 2006, dupa inundatiile de anul trecut. Cele mai importante diguri distruse in urma apelor nu au fost inca reparate, a declarat , prefectul judetului Bacau. De acum urmeaza sa se aprobe sumele necesare si sa incepem lucrarile de mare anvergura la digurile de la Comanesti si Onesti. Lucrarile la regularizarea intregii zone afectate vor dura zece ani, a adaugat prefectul. Berca sustine ca singurele reparatii au fost micile lucrari pentru apararea locuintelor.

Sulfina se incurajeaza singura

Pe de alta parte, reprezentantii Ministerului Mediului sustin ca au fost finalizate lucrarile de reabilitare a digurilor. Au fost facute toate lucrarile de construire a digurilor distruse. Noi am dat curs si altor lucrari in urma controalelor din luna noiembrie, declara Lucia Varga, secretar de stat in Ministerul Mediului. In acelasi timp, Sulfina Barbu , ministrul Mediului, este de parere ca sintem mai pregatiti decit anul trecut in eventualitatea aparitiei unor inundatii de proportii, dar precipitatiile din ultima perioada si topirea brusca a zapezii au adus pamintul la saturatie. Barbu adauga ca Romania nu va fi luata pe nepregatite in eventualitatea producerii unor inundatii puternice.

Sudul - inundat, nordul - inzapezit

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) anunta ca precipitatiile vor continua sa cada sub forma de ploaie in sud si sud-estul tarii, in timp ce restul tarii se va confrunta cu ninsori. Cresterile de temperatura preconizate pentru inceputul saptaminii viitoare ar putea cauza topirea brusca a straturilor consistente de zapada, provocind inundatii, a declarat Cornel Soci, directorul stiintific de la ANM.

Dezastru in toata tara

16 judete afectate de inundatii si zapada, situatie critica fiind in Dolj

180 de localitati fara curent electric

133 de drumuri inundate, inzapezite sau blocate de alunecari de teren

200 din calea apelor

500 de case inundate

58 de

Firmele trimise la DNA repara digurile

Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a incredintat, in toamna anului trecut, cele mai multe a digurilor afectate de inundatii firmelor pe care chiar ea le-a denuntat la DNA. Motivul pentru care ministrul i-a sesizat pe procurori a fost ca, in anii 2000-2004, firmele Apasco Maneciu, Socot SA, Repcon Oradea si Aquaproiect au incasat sume de la buget pentru lucrari hidrologice fictive. Cind anul trecut Ministerul Mediului a incredintat lucrari acelorasi firme, ministrul a motivate ca au avut dreptul sa-si depuna ofertele. Daca nu le-as fi dat voie sa participe as fi incalcat legea, sustine Sulfina Barbu. In prezent, cele patru firme trebuie sa faca lucrari la digurile din Timis, Olt, Neamt, Bacau si Mures. (A.E.)


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea