Social

Apa minerala, cel mai bun aliat impotriva caniculei

„Beti cel putin 2,5 litri de lichide pe zi", este sfatul trambitat zi de zi de medici. Dar ce fel de lichide si mai ales ce fel de apa bem sunt dilemele cele mai importante.

In general, pierderile de saruri si minerale trebuie compensate cu ajutorul lichidelor bogate in saruri. Deoarece in timpul verii, mai ales prin transpiratie , organismul pierde in afara de lichide si o mare cantitate de saruri minerale, specialistii recomanda ca in zilele caniculare, cand transpiram, sa consumam cel putin doi litri si jumatate de lichide pe zi, in special apa minerala.

De ce este recomandata apa minerala, in ce moment al zilei sunt asimilate mai bine sarurile, cum trebuie ales tipul de apa benefic pentru sanatate sunt cateva dintre intrebarile la care incercam sa va oferim un raspuns in continuare.

In perioada verii, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi , directorul Institutului de Chimie Alimentara, un aport insuficient de apa sau lichide poate avea consecinte serioase: de la aparitia ametelilor, a lesinului pana la scaderea tensiunii arteriale si aparitia tulburarilor neurologice.

De aceea, pentru a preveni astfel de neajunsuri este recomandat consumul apei minerale, mediu mineralizate, deoarece apa potabila sau cea imbuteliata slab mineralizata (plata) nu fac decat sa potoleasca setea si sa refaca nivelul de lichid, dar nu pot inlocui pierderile de saruri.

Aceasta suplimentare este necesara mai ales in cazul celor care au un nivel scazut al calciului din sange ( hipocalcemie ). In general, pentru un adult, este recomandat un aport zilnic de 900-1.200 mg de calciu.

De asemenea, magneziul participa la protectia impotriva stresului, a imbatranirii premature a tesuturilor si la mentinerea sanatatii vaselor sangvine, dar si la gestionarea corecta a calciului din organism.

De aceea, este foarte important ca magneziul sa nu lipseasca mai ales din dieta celor bolnavi de spasmofilie. Temperaturile ridicate sporesc pierderile de sarurimineralesi calciu si provoaca astfel crize de spasmofilie, prin dereglarile hidro-electrolitice din organism. Pentru un adult, aportul de magneziu trebuie sa se situeze in jur de 2,5 g pe zi.

In afara de protectia impotriva cariilor, fluorul este foarte important pentru sanatatea oaselor . Aportul zilnic pentru o persoana adulta trebuie sa fie in jur de 1,5-4mg pe zi.

Nu in ultimul rand, nou-nascutii si copiii mici trebuie sa bea suficiente lichide, deoarece se pot deshidrata extrem de repede, mai ales vara sau atunci cand fac febra. Pentru bebelusi se recomanda o apa minerala cu un continut slab deminerale(sub 500mg/l) si cu un continut mai mare de calciu si mai mic de magneziu, deoarece cei mici absorb rapid calciul.

Apele care contin mult bicarbonat sunt recomandate in special celor care fac sport. Acesta ajuta la eliminarea toxinelor acumulate in timpul efortului, a acidului lactic si la recuperare, dupa efort. In schimb, hipertensivii ar trebui sa evite apele cu continut mare de sodiu.

Sarurile sunt asimilate cel mai bine dimineata

Studiile efectuate de specialistii francezi si publicate in revista "Journal of American Dietetic" au demonstrat ca cei care beau in mod regulat apa minerala au un aport de calciu semnificativ mai mare in comparatie cu cei care beau apa de la robinet.

Astfel, asimilarea calciului in organism, din apa minerala, este la fel de buna ca cea din lapte (in jur de 30 la suta din cantitatea de calciu ingerata ajunge in organism). Momentul din zi in care este consumata are de asemenea o mare importanta. Specialistii recomanda ca apa minerala sa fie consumata dimineata, combinata cu zaharuri (in special miere de albine).

In acest fel, calciul este mult mai bine absorbit (cu 14% mai mult) si mai bine retinut de organism (cu 11% mai mult), decat daca apa ar fi consumata simplu. Asimilarea este mult crescuta si daca apa este consumata in timpul mesei (cu 14,5% mai mult) decat daca este bauta intre mese.

Clasificarea apelor minerale

Apele minerale difera in special prin continutul de saruri si de gaz carbonic. Apele minerale pot fi minerale naturale - natural carbogazoase, ape minerale naturale, carbogazeificate artificial, ape minerale naturale plate, ape minerale naturale partial degazeificate. O alta caracteristica importanta (marcata de obicei pe eticheta sticlei) este cantitatea de reziduu sec - cantitatea de particule solide care raman dupa ce apa a fost incalzita la 180 de grade Celsius.

In functie de cantitatea de reziduu sec exista trei categorii de ape minerale. Ape slab mineralizate (mai putin de 500 mg/l de reziduu sec), denumite generic ape plate. Astfel de ape nu acopera necesarul cotidian de minerale necesar organismului, mai ales pe timpul verii. Nu in­­seamna ca, atunci cand nu au gaz, a­pele minerale sunt ape plate, ele sunt ape minerale fara gaz.

Ape mediu mineralizate (reziduu sec cuprins intre 500mg/l si 1.500mg/l) acopera potrivit prof. Mencinicopschi necesarul de minerale al organismului. Apele puternic mineralizate (reziduu sec peste 1.500mg/l) sunt deasemenea capabile sa asigure necesarul de minerale al organismului.



Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea