Social

#salariu #bugetar #mediul privat

Angajatii din mediul privat, platiti mai prost ca bugetarii

Angajatii din mediul privat nu o duc la fel de bine ca bugetarii, arata un studiu realizat de BNS.

De doua ori mai multi angajati din mediul privat primesc salariul minim pe economie dupa o luna de munca fata de bugetari. Acestia primesc un salariu salariu mediu mai mare cu aproape 20%, pentru aceeasi perioada.

Analiza realizata de Blocul National Sindical (BNS), cu ajutorul a doi analisti, Liviu Voinea si Flaviu Mihaescu, arata ca scaderea salariilor bugetarilor a scazut discrepanta de venit intre sistemul public si cel privat.

Potrivit studiului, in Romania exista un "anumit grad de intre remuneratiile din sectorul public si cele din sectorul privat", dar si o " inegalitate mai mare in interiorul sectorului public”. Reducerea tuturor salariilor cu acelasi procent, in iulie 2010, a adancit inegalitatea salariilor pentru bugetari.

Salariul mediu este mai mare in sectorul public decat in sectorul privat, iar in ultimii ani a crescut atat numarul angajatilor, cat si fondul de salarii de la stat, potrivit analizei citate de Evenimentul Zilei.

Institutiile statului angajeaza de doua ori mai multi absolventi de studii superioare decat sectorul privat (40% fata de 20%), insa salariile acestora sunt cu 10% mai mici la stat.

Economistii care au realizat studiul considera ca reducerea inegalitatii public- privat poate fi realizata prin  "stimularea cresterii salariilor in sectorul privat prin cresterea salariului minim (intrucat sunt mai multi angajati la privat platiti cu salariul minim)".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea