Social

Anania si Streza se bat pe convocarea Sinodului

Convocati de IPS Laurentiu Streza sa participe la un Sinod mitropolitan, ierarhii din Ardeal refuza sa se supuna. Lui Streza i se ingaduie totusi o intilnire frateasca pe teritoriul taberei adverse, la Alba-Iulia.

Intrucit hotarirea Sfintului Sinod de a infiinta o noua mitropolie la Cluj nu a fost inca validata de Adunarea Nationala Bisericeasca, IPS Laurentiu Streza s-a considerat indreptatit sa convoace un Sinod mitropolitan, care sa-i vizeze si pe ierarhii razvratiti, in frunte cu IPS Bartolomeu Anania . Data fixata a fost 12 ianuarie. Pentru a arata flexibilitate, IPS Laurentiu Streza a spus ca este dispus ca sinodul sa aiba loc si in alta eparhie, nu neaparat la Sibiu. Raspunsul nu s-a lasat mult asteptat, doar ca nu a fost deloc cel pe care-l dorea IPS Laurentiu. Cei sapte ierarhi care ar urma sa faca parte din mitropolia de la Cluj au facut, si de aceasta data, front comun si au refuzat intrunirea in cadrul unui Sinod mitropolitan.

Dinsul zice intr-un fel, noi intelegem in alt fel... Va fi o intilnire frateasca intre ierarhii celor doua mitropolii din Transilvania, spune IPS Andrei Andreicut, arhiepiscopul de Alba-Iulia. La rindul sau, IPS Laurentiu se arata acum rezervat si spune ca trebuie sa se consulte cu episcopul sau vicar, PS Visarion Rasinareanul, si cu episcopul Covasnei si Harghitei, PS Ioan Selejan, pentru a decide daca trebuie sa accepte formula unei intilniri fratesti. Astfel de intilniri putem organiza oriunde si oricind, spune acesta.

Pe teritoriul adversarilor

Daca se va decide sa se intilneasca cu episcopii din cealalta tabara, IPS Laurentiu va trebui sa mearga miine la Alba-Iulia, acasa la fostul sau adversar in cursa pentru postul de mitropolit , IPS Andrei. Trebuie sa discutam despre recuperarea patrimoniului bisericesc, enunta acesta ordinea de zi. In nici un caz nu va putea avea loc o negociere cu privire la teritoriul viitoarelor mitropolii. Dorinta lui Streza de a pastra in mitropolia sa macar arhiepiscopia Alba-Iuliei nu are, se pare, sanse sa se indeplineasca. Alba va tine de Mitropolia Clujului, caci asa a hotarit si Adunarea Eparhiala. Este deci si vointa laicilor, a credinciosilor, nu doar a noastra. Au mai existat mitropolii cu doar doua eparhii, iar in viitor probabil ca se va face episcopie si la Brasov, incearca IPS Andrei sa-l consoleze pe IPS Laurentiu. Singura speranta a sibienilor ramine Adunarea Nationala Bisericeasca, cea care se va intruni in februarie, la o data pe care o va stabili Sfintul Sinod in sedinta din 17-18 ianuarie.

Batalie intre calugari fictivi

In lupta pentru Mitropolia Ardealului au fost aruncate in ultimele zile si doua scrisori publice, dintre care una ar fi redactata de asa-zisul calugar Vasile, sfatuitorul fostului presedinte Constantinescu. Adresata patriarhului, ce este numit Prea Nefericit, scrisoarea catalogheaza hotarirea Sinodului drept miseleasca. IPS Bartolomeu , la virsta pe care o are, ar trebui sa se gindeasca mai mult la cele vesnice decit la cele vremelnice, spune calugarul Vasile. Adversarii lui Streza dau un raspuns prin calugarul Averchie, la fel de fantomatic ca si confratele sau, Vasile. Unul dintre argumente este ca si greco-catolicii si-au mai facut in Ardeal doua episcopii noi. Calugarul Vasile a fost inventat si asa este usor sa spui orice. Calugarul Averchie o fi fost si el inventat, ca sa se raspunda in acelasi mod, spune Andreicut.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea