Social

#conventie civila #fotbalist #club #anaf #datorii

ANAF nu este de acord ca fotbalistii sa munceasca pe conventie civila

Fotbalistii nu pot fi angajati pe conventii civile iar cluburile de fotbal sunt privite ca institutii care trebuie sa plateasca catre stat datoriile obligatorii, prevazute prin lege. Dupa ce presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir a amenintat cu amanarea debutului noului sezon, ANAF a anuntat ca modul in care jucatorii de fotbal sunt platiti, respectiv prin conventii civile este ilegal, tot asa cum neplata datoriilor catre stat de catre cluburile de fotbal nu poate ramane nepedepsita.

ANAF a replicat amenintarilor sefului Ligii prin faptul ca noul proiect al sportului va elimina neregulile existente acum in fotbal, unul dintre exemple fiind faptul ca sportivii profesionisti sunt angajati pe conventii civile, desi acestea se incheie, potrivit legii, doar pentru activitati ocazionale ( cum ar fi electrician , contabil, sofer, director tehnic, director sportiv precum sau sportivi profesionisti, insa in cadrul unor activitati independente) si nu pentru cele dependente, dupa cum noteaza Realitatea.net.

In cazul fotbalistilor insa, aceste contracte civile desemneaza o incadrare gresita a fotbalistilor pe piata muncii, deoarece in cazul lor cluburile ar trebui sa alcatuiasca si contracte de munca, pentru care ar trebui sa plateasca si taxe catre stat. Primul conflict pe aceasta tema a aparut in urma cu aproximativ o luna, atunci cand urma unui control la clubul Dinamo, Fiscul a descoperit datorii de peste 12 milioane de lei la clubul din Stefan cel Mare si probleme cu interpretarea legislatiei privind incadrarea in munca a jucatorilor. Dinamovistii au acuzat ANAF de "abuz fiscal" si de "incalcare a legislatiei", insa conflictul a intrat apoi intr-o perioada de tacere.    

La inceputul acestei saptamani problema s-a reactivat, odata cu declaratiile presedintului Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Dumitru Dragomir, care a declarat ca exista pericolul ca noul sezon fotbalistic sa nu inceapa la 1 august din cauza ca ANAF hartuieste cluburile de fotbal. Potrivit Realitatea TV, ANAF ar intentiona, conform declaratiilor lui Dragomir, sa creasca taxele datorate de catre cluburi "de la 16 la suta la 68 la suta", lucru care ar duce cluburile de fotbal la faliment.

Pe de alta parte, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a declansat procedura de executare silita impotriva asociatiilor si cluburilor de fotbal care au intarziat mai mult de o luna plata darilor catre stat, suma de recuperat de la acestea fiind de 38 de milioane de lei. Printre datornici, cu sumele cele mai mari, se numara Asociatia Sportiva Fotbal Club Sportul Studentesc , Asociatia Pro Rapid, dar si Fotbal Club Craiova .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea