Social

#controale masive # persoane vizate #anaf #romani #evaziune fiscala

ANAF ia romanii la puricat. Care sunt persoanele vizate de evaziune fiscala. Se anunta controale masive

ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala) va demara de la 1 iulie controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice.

Astfel, ANAF doreste sa afle sursa de venit prin care romanii si-au construit averile, a anuntat Lucian Ovidiu Heius, presedintele institutiei.

"Incepand cu 1 iulie, ANAF va incepe controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice ca sursa a obtinerii averilor fiecarei persoane. Este o jignire pentru oamenii cinstiti care muncesc greu, uneori de dimineata pana seara, sa vada ca in jurul lor altii isi cumpara case care se invart dupa soare, isi achizitioneaza masini exorbitant de scumpe, si ei nu au lucrat o zi in viata lor si nu au platit un impozit. Este, de asemenea, nedrept pentru agentii economici, care majoritatea lor isi desfasoara business-urile corect, isi platesc taxele si impozitele la timp, iar alti patroni fac evaziune fiscala, folosesc munca la negru, se imbogatesc nemeritat si nu platesc niciun impozit in viata lor. Trebuie sa fim realisti si sa intelegem ca aceste mecanisme sunt daunatoare atat bugetului de stat, dar in acelasi timp creeaza si o mare frustrare in randul societatii romanesti, creand chiar modele antisociale. Avem peste tot exemple de smecheri care sfideaza cu opulenta si luxul pe cere il afiseaza, care cheltuie sume de bani exorbitante, sfidand pe omul de rand si care in viata lor nu au platit niciun impozit, iar cand verifici veniturile pe care le au constati ca ele sunt aproape inexistente", a declarat Heius la vremea respectiva.

Acesta a mai declarat ca se va verifica daca averile acumulate sunt in concordanta cu veniturile obtinute. 

"Facandu-se aceasta analiza de risc am constatat cu stupoare si cu revolta, de-a dreptul, ca 561.000 de persoane, de CNP-uri, au acumulat, si am luat doar 4 ani, 2016, 2017, 2018 si 2019, anul 2020 o sa-l finalizam la sfarsitul lunii septembrie, iar anul 2021 probabil la sfarsitul anului, atentie, au acumulat 561.000 de persoane o diferenta intre veniturile estimate de noi si veniturile declarate si impozitate de 20 de miliarde de euro. Practic, cum am facut aceasta analiza? Am luat din bazele noastre de date, ale ANAF-ului si din bazele de date ale altor institutii ale statului, primarii in special si conturi bancare, si am vazut in fiecare an ce bunuri mobile si imobile s-au achizitionat de fiecare persoana in parte, cum au evoluat sumele de bani in conturile bancare, cu ce sume si-au creditat propriile societati, cu ce sume si-au majorat capitalurile societatilor pe care le au, sau ce alte cheltuieli au putut sa angajeze. Sunt convins ca nu am reusit sa gasim toate cheltuielile pe care le-au angajat, ca nu avem bazele de date suficient de bine puse la punct, si dupa aceea am luat si am verificat pentru fiecare CNP in parte ce venituri au declarat", a afirmat seful ANAF.

FOTO: profit.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea