Social

Ana Blandiana si Nina Burton la Salonul de poezie de la ICR Stockholm

Salonul de poezie de la ICR Stockholm continua marti, 15 aprilie, la ora 18.30, cu o intalnire intre poetele Ana Blandiana si Nina Burton. Pe scena vor urca de asemenea actrita Angela Kovács, care va recita din poemele Anei Blandiana traduse in limba suedeza, si violonistul Mihai Cucu, care va interpreta un scurt program de muzica clasica. Seara va fi moderata de scriitorul si jurnalistul Magnus Florin.

De-a lungul unei cariere de peste 40 de ani, Ana Blandiana s-a miscat cu eleganta intre diferite stiluri literare, de la poezie la eseistica, de la romane la literatura pentru copii . Poemele sale au fost traduse in 16 limbi. In limba suedeza i s-au tradus trei volume de versuri: En kyrka full med fjärilar / O biserica plina de fluturi ( traducere de Ion Milos; Editura Symposion, 1990), Med läppar blåsvarta av ord / Cu buze-nvinetite de cuvinte (traducere de Dan Shafran och Cecilia Lagerhorn; Editura Hypatia, 1995) si Ofullbordad helhet / Un intreg nedesavarsit (traducere de Ion Milos; Editura Gondolin, 1997). De asemenea, o parte dintre poemele Anei Blandiana au fost incluse in antologiile bilingve de poezie contemporana romana si suedeza Corespondente lirice si Noi corespondente lirice (traducere de Dan Shafran; Editura Fundatiei Culturale Romane, 1997 & 2002).

Profilul literar al Ninei Burton este asemanator – a debutat ca poet, dar opera ei cuprinde de asemenea studii literare si eseistica de inalta clasa. A fost de doua ori nominalizata la Premiul August: in 2005, la categoria „cea mai buna carte de specialitate”, pentru Noul oras al femeilor, si in 1994, la categoria „beletristica”, pentru volumul de eseuri Poezia, sora calatoriei. In 2006 i s-a decernat prestigiosul premiu pentru eseistica Gerard Bonnier. Din 1994 este membru al Academiei De Nio.

Salonul de poezie a debutat pe 19 februarie a.c. cu un rasunator succes de public si presa. Ultima etapa a programului din aceasta primavara va avea loc pe 14 mai si le va avea ca invitate pe Denisa Comanescu si Camilla Hammarstrom, depotriva poete si editori literari.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea