Social

Amnesty International critica din nou Romania

Romania, in continuare in atentia organizatiilor internationale. Conform ultimelor avertizari ale Amnesty International discriminarea romilor si a minoritatilor sexuale, abuzurile politistilor si situatia ingrijoratoare inregistrata in spitalele de psihiatrie reprezinta in continuare puncte de ingrijorare in legatura cu tara noastra.

Raportul privind drepturile omului elaborat de organizatia Amnesty International in acest an arata ca tara noastra continua sa se confrunte cu probleme la cateva capitole, printre care discriminarea rromilor si a minoritatilor sexuale, asta dupa ce anul trecut Romania fusese in atentia organismelor internationale prin banuiala privind implicarea sa dosarul detentiilor si extradarilor secrete, asa numitele inchisori ale CIA.

Conform situatiilor primite de organizatia internationala, in tara noastra ar exista inca probleme cu discriminarea la toate nivelurile a cetatenilor de etnie rroma si a minoritatilor sexuale, desi acest lucru este interzis prin lege . Pentru a-si intari afirmatiile, Amnesty International aminteste concluziile unor documente ale unor organizatii precum UNICEF-ul, care afirma intr-un raport ca 70 la suta din gospodariile romilor nu beneficiaza de apa curenta iar segregarea ramane o problema pentru copii romi in scolile din Romania, dar si situatiile din ultimele luni, din tara dar si din Italia.

In plus, mai sunt semnalate si problemele pe care cetatenii le au cu autoritatile locale, un cetatean roman castigand la Curtea Europeana a Drepturilor Omului un proces impotriva Politiei Romane, pe motiv de agresiune fizica.

Raportul aminteste de asemenea, si de semnalele de alarma trase de mai multe organizatii locale privind incalcarea drepturilor pacientilor internati in spitalele de psihiatrie, precum malnutritia, lipsa unui tratament adecvat, aplicarea unor masuri abuzive, precum cele de izolare a bolnavilor.

In februarie 2007, Parlamentul European a decis intr-un raport ca Romania si Polonia nu au desfasurat anchete adecvate pe fondul acuzatiilor potrivit carora Statele Unite ar fi operat centre secrete de detentie pe teritoriile celor doua tari.

Un al doilea raport, dat publicitatii in iunie de catre raportul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (PACE), Dick Marty, a prezentat noi dovezi privind incarcerea unor "detinuti importanti" in centre din Romania si Polonia.

Tara noastra a negat in repetate randuri orice implicare in programul CIA si a subliniat ca o comisie de ancheta infiintata de Guvernul roman a concluzionat ca acuzatiile aduse sunt nefondate, mentioneaza documentul organizatiei.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea