Social

#americani #cotidianul #vina

Americanii-s de vina...

Obisnuinta vietii pe credit este principala cauza a crizei mondiale.
 
Criza subprime , criza petrolului, scumpirea creditelor, caderea burselor, inflatia mondiala, adica toate elementele cosmarului generalizat care a cuprins lumea capitalista in ultima jumatate de an, toate au o singura cauza: dorinta cetatenilor americani simpli de a trai mai bine, pe banii altora.

Spre sfarsitul deceniului trecut, banii erau ieftini si usor de luat. Pentru o natiune atat de obisnuita sa traiasca pe credit, a aparut fie oportunitatea castigului, pentru cei avuti, fie oportunitatea traiului mai bun, pentru cei saraci. Fiecare categorie a inceput
sa-si cumpere case, evident, pe credit ipotecar . Primii, ca sa le vanda ulterior, cu profit, iar ceilalti, ca sa locuiasca in ele.

Sistemul s-a perpetuat, cu largul concurs al bancilor care, in goana dupa profit, au inceput sa crediteze aproape inconstient . S-a ajuns insa la suficienta: daca toti avem case, nimeni nu mai are nevoie, deci cei care au vrut sa vanda n-au mai avut cui. N-au vandut, n-au mai avut cu ce plati rata la banca , banca a dat faliment si, odata cu ea, si alte banci, pentru ca ipotecile se vand si se cumpara in toata lumea. Falimente egal concedieri, deci nici cei care si-au luat o casa pentru ei nu prea mai au cu ce plati rata.

Criza sectorului financiar a ajuns, evident, la bursa, au scazut cotatiile pe tot sectorul financiar, de unde au rezultat alte pierderi pentru alti investitori, cu consecintele negative aferente. A aparut nevoia de bani, FED-ul american a ieftinit dolarul pana la minime istorice, piata s-a inundat de bani, de unde rezulta inflatia. La Frankfurt nu se judeca insa la fel ca pe Wall Street, iar europenii au trebuit sa salte dobanda, de teama inflatiei, de unde rezulta, firesc, scumpirea imprumuturilor.

Criza de pe pietele de actiuni i-a determinat pe investitori sa se uite la plasamente mai sigure, adica in marfuri, petrol in special. Aceasta marfa, oricum din ce in ce mai putina, pe fondul cresterii consumului, s-a trezit asadar cu un surplus de cerere. Rezultatul: pretul barilului s-a dublat intr-un an. Iar inflatie mondiala, iar caderi pe burse, pentru ca, normal, orice scumpire a energiei are efect de locomotiva - se vede in toate industriile.

Scumpirea resurselor concomitent cu scaderea consumului generat de scumpirea vietii ajunge sa provoace o restrangere a cresterii economice in tarile dezvoltate (chiar cu semne acute de recesiune). Toate astea din cauza comportamentului consumerist de zeci de ani al unei natiuni, alimentat pana la refuz de banci, comportament care a asigurat succesul in trecut, dar acum a impins lumea pe marginea prapastiei. Si, din pacate sau din fericire, solutia tot de peste Ocean trebuie sa vina.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea