Social

# pacienti faza terminala # suprasolicitare ambulante #medici familie #ambulante #decese

Ambulantele, suprasolicitate cu solicitari care nu sunt urgente. Ce trebuie sa faci cand un pacient in faza terminala moare acasa

Serviciile de urgenta din Romania trag un semnal de alarma: echipajele 112 sunt tot mai des chemate la interventii care nu ar trebui sa le revina. Printre cele mai frecvente situatii se numara constatarea decesului unor persoane aflate in faza terminala, cazuri care tin, de fapt, de responsabilitatea medicilor de familie.

 

Problema devine si mai acuta in perioadele de sarbatori sau in weekend, atunci cand medicii de familie sunt in concediu ori nu au program, iar familiile celor decedati suna la 112, invocand o urgenta. Acest lucru blocheaza ambulantele reale, care ar trebui sa ajunga la pacienti in viata, dar in pericol iminent.

„Au fost situatii in care am fost anuntati de urgenta ca o persoana se ineaca, iar echipajul a ajuns in cinci minute. Odata ajunsi la fata locului, au remarcat ca era vorba doar de o constatare a decesului, persoana fiind in faza terminala de cancer, caz in care salvarea nu ar fi putut interveni oricum”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoesu, medic-sef UPU-SMURD Iasi.

Confuzia intre urgenta si constatarea decesului creeaza blocaje in sistem

Desi legislatia este clara si prevede ca constatarea decesului la domiciliu trebuie facuta de medicul de familie, acest lucru nu mai este posibil in zilele nelucratoare. Astfel, sarcina ajunge, prin rotatie, la echipajele serviciului de ambulanta, care sunt deja impovarate cu solicitari reale.

Iar problema nu este doar teoretica – exista exemple concrete. La inceputul anului, in judetul Iasi, Serviciul de Ambulanta s-a confruntat cu o avalansa de astfel de cazuri. In doar 12 ore, au fost inregistrate intre 7 si 10 decese la domiciliu, toate fara suspiciuni, pentru care nu era nevoie de interventia Politiei.

„A trebuit sa ne deplasam in tot judetul pentru aceste constatari – este o problema care nu se va rezolva niciodata. A ramas in sarcina noastra, cu medicii de familie plecati in concediu, iar noi a trebuit sa constatam decesele. Am trimis doar medicul de pe consultatie, nu cel de la urgente, care nu poate sa mearga la asa ceva. Astfel ca a fost o singura persoana care pe o tura de 12 ore a avut si zece solicitari, iar distantele din judet sunt foarte mari. De cand sunt director medical am incercat sa gasim o solutie pentru problema asta si nu am identificat – suntem punctul terminus al asistentei medicale si trebuie sa preluam noi”, a precizat Angelica Hristea, pe 7 ianuarie, pentru „Ziarul de Iasi”.

Pacientii oncologici si nevoia de informare corecta

Una dintre categoriile cele mai afectate de aceasta neclaritate o reprezinta pacientii oncologici in stadii avansate. De multe ori, acestia sunt externati pentru a-si petrece ultimele zile acasa, alaturi de familie. In astfel de cazuri, rudele, confruntate cu durerea pierderii, nu stiu ce pasi legali trebuie urmati si apeleaza, instinctiv, la 112.

Totusi, oncologii spun ca pacientii in faza terminala si familiile acestora sunt informati despre ce trebuie facut in caz de deces. Detaliile sunt incluse in scrisorile medicale, dar nu toata lumea le citeste sau intelege corect.

„Persoanele diagnosticate cu cancer, care ajung cu ambulanta in UPU pot fi redirectionate catre IRO doar daca prezinta o urgenta de natura oncologica, in baza acordului de transfer existent, dar in limita locurilor disponibile. Pentru acest lucru, medicul din UPU ia legatura cu medicul de garda de la institut. In cazul pacientilor oncologici care decedeaza acasa, constatarea decesului revine in sarcina medicului de familie”, a precizat Mirela Alixandru Cimpoi, referent relatii publice al Centrului de Screening si Diagnostic in Boli al Institutului Regional de Oncologie din Iasi.

Ce poti face, concret, cand cineva drag moare acasa

Daca te afli intr-o astfel de situatie dureroasa, e important sa stii urmatoarele lucruri:

  • Daca persoana era bolnava si avea o scrisoare medicala sau diagnostic cunoscut, suna medicul de familie pentru constatarea decesului.
  • In weekend sau in lipsa acestuia, poti suna la Ambulanta, dar anunta clar ca este vorba despre o constatare a decesului, nu despre o urgenta.
  • Nu apela 112 decat daca exista o urgenta medicala reala (ex. persoana inca respira, e inconstienta etc.).

Ambulanta va trimite un echipaj special destinat constatarilor, nu un echipaj de urgenta care ar putea salva o viata in alta parte.

Solutiile lipsesc, dar responsabilizarea poate face diferenta

Deocamdata, sistemul medical nu are o solutie clara pentru aceasta problema. Lipsa personalului, vacantele medicilor de familie si lipsa de informare a populatiei se combina intr-un cerc vicios. Totusi, un pas important este educarea publicului: sa stie ce inseamna o urgenta, ce nu este urgenta si care sunt pasii de urmat in caz de deces la domiciliu.

Pana atunci, ambulantele vor continua sa fie chemate in zadar, iar fiecare minut pierdut pe un drum inutil poate insemna o viata pierduta altundeva.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea