Social

#pilonul II de pensii se va desfiinta #Guvernul Tudose #guvern Mihai Tudose #pilonul ii

Alt guvern, alt program! Principalele schimbari

UPDATE Noul Guvern Tudose a primit astazi votul de investitura in Parlament. Vechii si noii ministri au fost audiati in procedura rapida si au fost validati de comisii. 

Coalitia PSD-ALDE a modificat programul de guvernare, odata cu schimbarea guvernului: pilonul II de pensii se va desfiinta, iar banii se vor intoarce la cei care au cotizat, acestia avand posibilitatea de a opta pentru bugetul asigurarilor sociale sau pentru pilonul III de pensii, a declarat, joi, Ionut Misa, dupa validarea sa in functia de ministru al Finantelor.

“Vor opta intre stat si privat”, a declarat Ionut Misa. Masura ar urma sa intre in vigoare spre sfarsitul anului.

Deputatul PSD Lia Olguta Vasilescu a declarat, joi, in cadrul audierii pentru functia de ministru al Muncii, ca persoanele care au venituri din activitati independente vor putea sa opteze pentru pilonul I sau III de pensii, afirmand ca nu se „darama” pilonul statului ca sa fie ajutate cele private.

„Este o neintelegere. Daca se citeste cu atentie aceasta masura este la MPF,(...) se refera doar la cei care au venituri din activitati independente, ei la ora actuala trebuie sa plateasca si la pilonul I de pensii care este al statului si la pilonul III care este privat. Suma care se colecteaza de la aceste persoane este in jur de 200 de milioane de lei. Este o suma aproape nesemnificativa si prin programul de guvernare i-am lasat sa opteze pentru unul dintre cele doua piloane de unde vor sa isi primeasca pensia. Repet, este doar pentru cei care au venituri din activitati independente, pentru toti ceilalti nu s-a schimbat absolut nimic. Nu vrem in niciun caz sa darmamam pilonul statului ca sa ajutam piloanele de pensii private”, a declarat Lia Olguta Vasilescu, in cadrul Comisiilor reunite de munca, intrebata ce se va intampla cu acele contributii facute la sistemul facultativ de pensii.

Taxa de solidaritate, din 2018

Ionut Misa a declarat joi ca taxa de solidaritate va fi introdusa cel mai probabil din 2018 si ii vizeaza pe cei cu venituri exceptionale.

“Taxa de solidaritate incercam sa o implementam in 2017. Probabil ea va fi in 2018. Dupa ce primesc datele centralizate vom stabili procentul. Numarul persoanelor este destul de mic. Se situeaza pana in zece procente, cei care au venituri de peste zece salarii minime pe economie. Luam in calcul un singur procent si nu mai multe trepte de impozitare”, a declarat, joi, Ionut Misa.

Acesta a spus ca aceasta taxa ii vizeaza pe cei cu venituri exceptionale, care depasesc 14.500 de lei net si ca se incearca sa nu fie afectata clasa de mijloc.

Iata noutatile actualului program, dupa cum arata o lista intocmita de economica.net:

  • legea pensiilor va fi gata pana la 1 octombrie 2017.
  • se introduce impozitul pe venitul global, cu deduceri.
  • de la 1 ianuarie 2018 numarul taxelor, tarifelor si comisioanelor nu va fi mai mare de 50.
  • ‎reducerea TVA pana la 18% este amanata cu un an, pana in 2019.
  • introducerea unui impozit diferentiat pentru companii de la inceputul lui 2018‎, in functie de cifra de afaceri, ceea ce va conduce la disparitia impozitului pe profit.
  • scaderea contributiilor cu 4,25 puncte procentuale si eliminarea a 4 din cele 6 contributii. salariul minim va fi majorat pana la 2.000 de lei in 2018 si ajunge la 2.400 in 2020. Se face si o diferentiere a salariului minim dupa studii, cei cu studii superioare vor primi 2.300 de lei in 2018.
  • se introduce taxa pe solidaritate din 1 ianuarie 2018 si o taxa suplimentara pentru produsele nocive - de la 1 septembrie 2017 se introduce un nou sistem de colectare (splyt payment)‎
  • ‎blocarea posturilor din administratia centrala si locala pana la finalul acestui an.
  • alocatie de pana la 1.800 de lei pe an, pentru fiecare copil.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea