Social

#iodura de postasiu # pastile iod # alexandru rafila #romania

Alexandru Rafila: Romania are primul lot de pastile de iodura de potasiu

Ministrul Sanatatii Alexandru Rafila a anuntat ca Romania are primul lot de pastile de iodura de potasiu. Este vorba despre un lot de 15 milioane de pastile. Urmeaza ca alte 15 milioane de pastile sa fie produse in perioada urmatoare.

„Antibiotice Iasi a produs deja cred ca peste 15 milioane de comprimate din cele peste 30 de milioane care sunt contractate. Stiti bine ca este o Hotarare de Guvern care stabileste modul in care se achizitioneaza aceste pastile de iodura de potasiu. Cand intreaga cantitate va fi produsa, bineinteles si inainte se pregateste logistic acest aspect, producatorul le va transporta la sediul fiecarei Directii de Sanatate Publica”, a declarat, marti, Alexandru Rafila.

Ministrul Sanatatii cauta solutii ca acestea sa ajunga la populatie

“Ne gandim sa vedem care e cea mai buna cale, prin intermediul Prefecturilor si Inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta aceste pastile sa ajunga la primarii si de acolo, eventual, la medicii de familie sau o sa vedem care este cea mai rapida cale de distributie ca ele sa ajunga la beneficiar”, a explicat ministrul Sanatatii.

Utilizarea excesiva de pastile cu iod duce la afectiuni grave ale tiroidei

Ministrul Sanatatii a atras atentia asupra faptului ca utilizarea excesiva de iod duce la afectiuni ale tiroidei. Pastilele de iodura de potasiu se iau doar la recomandarea medicilor si a autoritatilor, in cazul producerii unei explozii nucleare.

“Trebuie sa inteleaga toata lumea ca NU este vorba despre o medicatie care se ia fara recomandare si este bine sa limitam administrarea la copii, la tineri, eventual femei gravide si sa nu administram decat pe baza protocolului care se regaseste, de altfel, si la nivelul Institutului de Sanatate Publica, cantitati limitate, nu nelimitate pentru ca utilizarea excesiva de iod duce la afectiuni ale tiroidei care pot sa depaseasca beneficiile, chiar in cazul unei expuneri la radiatii”, a afirmat ministrul Sanatatii.

FOTO: antena3.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea